Hlavní obsah

Rath couvá, kraj omezí proplácení jízdného žákům a studentům

Hejtman Středočeského kraje David Rath začíná couvat od jízdného zdarma pro všechny žáky a studenty. Bezplatná doprava do škol byla přitom předvolebním slibem místní organizace ČSSD, který před dvěma lety přispěl k jejímu vítězství. Vedení kraje nyní podle Ratha zvažuje zrušení žákovského jízdného zdarma pro studenty středních škol.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanec a středočeský hejtman David Rath

Článek

Rath v pondělí na tiskové konferenci vysvětlil novinářům, že k omezení proplácení žákovského jízdného vedení kraje sahá kvůli avizovaným úsporným opatřením vznikající vlády.

Doprava do škol zdarma se týká žáků a studentů od šesti do 19 let, kteří mají trvalé bydliště a školu ve středních Čechách. V letošním rozpočtu je na jízdné zdarma pro školáky pamatováno částkou 210 miliónů korun.

Podle Ratha se nyní uvažuje o tom, že se žákovské jízdné nebude proplácet v současném rozsahu. Jednou z možností je udržet tuto výhodu pouze pro žáky základních škol. Část peněz by se mohla ušetřit i zavedením elektronických karet, které by bránily zneužívání systému. "Další možností je zavést model, kdy bude jízdné zpětně propláceno," dodal Rath.

Středočeský kraj je jediným, který zatím neupouští od dalšího volebního trumfu ČSSD v krajských volbách, a to proplácení regulačních poplatků ve zdravotnictví. Rath jako jediný hejtman řekl, že si ještě počká, kdo bude řídit resort zdravotnictví a vnitra v nadcházející vládě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám