Hlavní obsah

Klaus jmenoval Nečase premiérem

Právo, Novinky, Marie Königová, Jiří Mach

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v pondělí dopoledne jmenoval novým premiérem šéfa občanských demokratů Petra Nečase. Při slavnostním ceremoniálu na Pražském hradě prezident připomněl, že premiéra jmenuje již pošesté a doufá, že je to naposledy. Česko nyní bude mít po nějaký čas dva premiéry.

Článek

Klaus řekl, že věří, že Nečasovi, který o sestavení koaličního kabinetu vyjednává s TOP 09 a Věcmi veřejnými, se brzy podaří sestavit vládu, která bude mít 14 či 15 ministrů.

Nečas složil premiérský slib zachování věrnosti ČR, že bude ctít Ústavu, svůj úřad povede svědomitě a že svého postavení nezneužije. Klaus Nečasovi poblahopřál a zdůraznil, že během svého působení na Hradě je to již pošesté, co jmenuje premiéra, což nesvědčí o stabilitě. "Doufám, že žádného dalšího premiéra již jmenovat nebudu," řekl prezident, který na svém postu skončí za tři roky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po jmenování ministerským předsedou následoval přípitek.

Klaus: Vláda by měla mít 14 až 15 ministrů

Klaus vyjádřil přesvědčení, že úřad svěřil do správných rukou. „Pana Nečase jsem poprvé zaznamenal na jakémsi mítinku v roce 1992 a už tehdy jsem viděl, že to je mladý a nadějný člověk,“ řekl po jmenování Klaus s tím, že si Nečase váží. Podle něj by měl Nečas v blízké době přivést na Hrad 14 až 15 ministrů, které pak jmenuje. Nečas nato slíbil, že bude pracovat tvrdě, aby vláda byla co nejdříve. Veřejnosti by prý měla předvádět především práci, nikoli „nějaké politické hašteření“.

Klaus jmenoval premiéra šestkrát během sedmi let v úřadu
PremiérJmenován do úřaduPodal demisi
Stanislav Gross26. července 200425. dubna 2005
Jiří Paroubek25. dubna 200516. srpna 2006
Mirek Topolánek16. srpna 200611. října 2006
Mirek Topolánek9. ledna 200726. března 2009
Jan Fischer9. dubna 200925. června 2010
Petr Nečas28. června 2010-

Dosavadní premiér Jan Fischer po předání demise minulý týden dostal pověření vést zemi do sestavení nového kabinetu. Prezident předpokládá, že to potrvá dva týdny.

Po jednání s Klausem za zavřenými dveřmi nechtěl Nečas prozradit mnoho podrobností o tématu hovoru s tím, že měl soukromý charakter. Zdůraznil jen, že prezident je zkušený politik a má mu co říci.

Nečas odmítl, že by mu Klaus mluvil do personálního obsazení vlády, některá doporučení však od něj prý slyšel. „Žádnou lhůtu mi nedal, bylo by vhodné, aby po první půli července seděli noví ministři ve svých úřadech,“ doplnil čerstvě jmenovaný premiér.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda ODS Petr Nečas byl právě jmenován premiérem.

Nečas rovněž odmítl, že by v budoucnu příliš využíval privilegií šéfa vlády. Na úřad, stejně jako v pondělí na Hrad, hodlá chodit pěšky, jindy cestovat českým automobilem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus jmenoval Petra Nečase premiérem.

"Ať se začnou dít věci"

Klaus v nedělní Partii TV Prima označil jmenování nového premiéra za důležitý krok, „aby se už začaly dít další věci“. Tím je především včasné projednávání rozpočtu na příští rok.

Jak řekl Klaus již v neděli, Nečas „bude mít jistou dobu na to, aby přišel s novými návrhy na ministry“. Teprve po jejich jmenování může skončit Fischerova vláda a začne se i odpočítávat 30denní lhůta pro žádost nové vlády ve Sněmovně o důvěru.

„Vládu potřebujeme mít z řady důvodů, visí tu Damoklův meč státního rozpočtu. Je potřeba, aby ti lidé už seděli na ministerstvech a nepovídali si ve Sněmovně v trojicích,“ dodal Klaus s narážkou na jednání o podrobném koaličním programu, který má zabrat až 80 stran.

Klaus prý nechce mluvit do výběru jmen. „Prezidentské pravomoci jsou v tomto smyslu malé. Mohu jen pozdvihnout obočí, naznačit, ptát se, jestli mluví anglicky, a jestli je tedy vůbec schopen jet na vážné vyjednávání do Bruselu nebo do Washingtonu. Ale myšlenka, že by se prezident pustil do absolutního souboje a řekl by ne, držím hladovku a tuhle osobu já nikdy nepodepíšu, tak to ne,“ prohlásil.

K souboji o post ministra financí řekl, že z vlastních zkušeností ví, že „měl určitě větší moc, či spíše vliv, váhu, sílu něco rozhodnout jako ministr financí než jako předseda vlády“.

Klaus se domnívá, že by vláda mohla vydržet celé čtyři roky, neboť se bude moci opírat o nevídanou podporu 118 hlasů.

„Idylka proti Luxovi a Kalvodovi“

I přes vyjednávací zádrhele prezident považuje koaliční jednání zatím za idylku ve srovnání s tím, že sám spolupracoval šest let s Josefem Luxem a Janem Kalvodou. „Myslím, že dnešní šéfové politických stran jsou velmi mírnými a neagresívními bojovníky.“

Přitom zašpičkoval na adresu koalice, která pustila do vedení Sněmovny jen jednoho opozičního zástupce, a to ještě ne na předsedu: „Já bych byl asi mírumilovnější,“ pronesl.

Na otázku, proč nepověřil jednáním o vládě místopředsedu ČSSD jako hlavu vítězné strany, uvedl, že neviděl žádný efekt v postupu jako na Slovensku: „Všichni věděli, že to není seriózní projekt, a jenom to znamenalo desetidenní vsuvku.“ Jak dodal, se Sobotkou o možnosti jeho pověření hovořil. „Kdybych prozradil, že o to nebojoval při jednáních se mnou nebo že se na to neptal, tak bych ho u jeho straníků zatratil. On měl povinnost to udělat, ale já jednal s místopředsedou ČSSD ještě v momentu obrovského vyplašení a zmatku v soc. dem. po nečekaném výsledku voleb, a tak tam nějaká veliká bojovnost opravdu nebyla,“ uvedl Klaus.

„Rezolutně, zřetelně a nahlas“ popřel, že pro svého dlouholetého spolupracovníka a rebela ODS Vlastimila Tlustého, který pomohl povalit Topolánkovu vládu, u vlády prosazoval velvyslanecký post v Kazachstánu.

Podle Klause jde o dětinskou hru. Jak dodal, prezident velvyslance nenavrhuje, to je pravomoc vlády. „Prezident to nemá v popisu práce. Eventuálně může nějakého velvyslance neschválit,“ uvedl a dodal, že je to výjimečné: „Mockrát se to v historii naší země nestalo.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám