Hlavní obsah

Jančík ustál další pokus o sesazení z čela radnice na Praze 5

– Praha

Opozičním zastupitelům Prahy 5 se opět nepodařilo odvolat starostu Milana Jančíka (ODS). Zastupitelstvo návrh na odvolání vůbec neprojednávalo, bod nebyl zařazen do programu. Jančík tento týden oznámil, že ke konci července svou funkci opustí, opozice ale chtěla, aby odešla celá městská rada. V té sedí zástupci ODS, ČSSD, dále bývalý člen SNK ED a jedna nezávislá radní. Tento návrh se ale na program jednání vůbec nedostal.

Článek

Opoziční zastupitel Lukáš Budín (SZ) žádal, aby se zastupitelstvo zabývalo také peticí za odvolání vedení Prahy 5, kterou tento týden podal na radnici. Připomněl, že zastupitelstvo se peticí musí zabývat do dvou měsíců od podání. Jančík ale tento návrh nepodpořil s tím, že kvůli petici svolá zastupitelstvo 29. července. K tomuto datu tedy zřejmě bude chtít odejít z postu smíchovského starosty.

Jančíkovo odstoupení kromě opozice požadovali v minulých dnech a týdnech i členové pražské ODS. Vyčítali mu, že kvůli své kontroverzní pověsti ubírá ODS voličské hlasy. Smíchovský starosta ale odstoupit nechtěl. Teprve na úterní regionální radě ustoupil s tím, že nechce být brzdou ODS.

Opozice navrhovala rovněž bod, který se týkal zlepšení transparence samosprávy. Zastupitel Ondřej Velek (SZ) předložil úpravu, která se týkala mimo jiné změn v jednacích řádech rady a zastupitelstva, přístupu opozice do radničního měsíčníku Pražská pětka, zveřejňování uzavřených smluv na internetu nebo přístupu zastupitelů k materiálům poradních orgánů městské části. Koalice ale všechny návrhy kromě zrušení několika poradních komisí zamítla.

Místostarostce Lucii Vávrové (ODS) se nezamlouval návrh na zveřejňování více dokumentů na internetu. "Transparentnost se stane prázdným slovem, když dáme vše na internet, zahltíme to tak, že to bude nepřehledné," uvedla Vávrová. Místostarosta Lukáš Herold (ODS) zase kritizoval návrh na přístup opozice do radničního zpravodaje. Podle něj by se pak měsíčník stal kolbištěm politických stran.

Podle Metelce jsou opoziční zastupitelé diskriminováni. "Koaličních zastupitelů je jen o něco víc než opozičních, ale koalice okupuje tři čtvrtiny míst ve výborech a komisích," poznamenal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám