Hlavní obsah

Senát pohřbil Pecinův protikorupční balíček

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Senátoři ve středu odmítli protikorupční balíček ministra vnitra Martina Peciny, který zaváděl nové instituty například korunního svědka nebo tzv. agenta provokatéra. Výhrady proti němu měli nejen senátoři pravice, ale i někteří sociální demokraté. Hlasovalo pro něj 25 senátorů ze 70 přítomných. Středeční hlasování bylo pro normu osudové, nová Sněmovna se jí už nemůže zabývat.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu (ilustrační foto)

Článek

Proti Pecinově balíčku protikorupčních opatření zazněla v Senátu celá řada výhrad. Senátorům se nelíbily zejména sporné instituty korunního svědka a protikorupčního agenta, které podle kritiků posilují výrazně pravomoci policie. Podle některých dokonce mohou vést k dalšímu prostoru pro šíření korupce.

Senátorům se především nelíbilo, že byl návrh vypracován pozdě, a Senát tak nestihl řádně balíček projednat před skončením volebního období Sněmovny. Proto také nemohl dodat k normě pozměňovací návrhy, ale pouze ji přijmout nebo zamítnout, což senátoři označovali krácením pravomocí Senátu.

Proti některým bodům měli výhrady i členové ČSSD, která byla hlavním zastáncem prosazení Pecinových opatření v dolní komoře. Podle některých senátorů je balíček také příliš represivní a neřeší příčiny korupce.

Vždy máme spoustu výhrad, ale nic jsme dosud neudělali.

Pro schválení sporných opatření se vyslovil místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) s tím, že za celou dobu neslyšel vážné důvody pro jejich zamítnutí. Připomněl také, že se ze všech přítomných stal zřejmě jedinou obětí pokusu o úplatkářství, když mu před 19 lety nabídl šéf Agrobanky úplatek.

„Byl jsem tehdy předsedou vlády. Měl jsem podrobně sepsané instrukce, jak bych měl peníze dostávat. Trvalo to tři čtvrtě roku, než se to vyšetřilo, a pak dostal dotyčný směšný trest a pokutu. Soudce poukázal, že tam je značná míra promlčení. Aby ne, když to trvalo tak dlouho,“ řekl Pithart.

Poznamenal také, že Senát se podobnými pokusy o protikorupční opatření zabýval mnohokrát. „Vždycky jsme to vzdali. Vždy máme spoustu výhrad, ale nic jsme dosud neudělali. Já budu hlasovat pro,“ uzavřel středeční debatu o protikorupčním zákoně Pithart.

Reklama

Výběr článků

Načítám