Hlavní obsah

Prostituce v Dubí skomírá, z původních 40 nevěstinců zbyly už jen čtyři

Právo, Karel Otcovský

Městečko Dubí, jeden ze symbolů sexuální turistiky 90. let, má v současné době z původních čtyřiceti erotických klubů už jen čtyři. Je to důsledek jak klesajícího zájmu především německé klientely o sexuální služby na české straně hranice, tak neustálého tlaku radnice na vymýcení prostituce v sedmitisícovém městě.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ještě před třemi lety bylo jenom na hlavní Ruské ulici v Dubí v provozu 11 erotických klubů. Pak však šetřící a opatrní Němci přestávali postupně do Česka za sexem jezdit a bohatí Arabové a Vietnamci je nahradili jen z části. Jeden nevěstinec za druhým zavíral.

V posledních dvou letech zmizela z města a jeho okolí také všechna takzvaná erotická bistra, tedy stánky u silnice, ve kterých prostitutky tančily a vlastním tělem lákaly klienty k sexuálním hrátkám.

„Horšit se to začalo někdy před třemi čtyřmi lety. Jestli je to kvůli krizi v Německu nebo kvůli městské vyhlášce, to nevím, ale pravda je to, že je to bída,“ přiznala Právu jedna z místních kněžek lásky.

Faktem je, že počet nočních podniků začal v Dubí klesat po roce 2006 s nástupem nových tváří do vedení města a především po doplnění městské vyhlášky, která si dala za cíl s prostitucí nadobro zatočit. Podle ní je přestupkem nejen nabízení, ale i vyhledávání sexuálních služeb.

Zákazník prostitutek dostane domů dopis

Zákazníky prostitutek důsledně kontrolují den co den strážníci městské policie. Jakmile před klubem zastaví auto pravděpodobného klienta, strážník ho upozorní na existenci vyhlášky. „Pokud zákazník přesto do podniku vejde, tak ho na odchodu strážníci legitimují. Následně ho otevřeným dopisem určeného na adresu trvalého bydliště vyzveme, aby se dostavil na služebnu k podání vysvětlení, neboť je podezřelý, že porušil vyhlášku,“ přibližuje postup velitel dubské městské policie Tomáš Pykal.

Sexuální hříšníci si podle něj dřív nebo později uvědomí, že by si předvolání mohla přečíst i nepovolaná osoba, manželka nebo někdo jiný z rodiny. „Nechtějí riskovat případné problémy nebo ostudu, proto si další návštěvu klubu raději rozmyslí,“ dodal Pykal.

Radnice se chystá i na zbylé čtyři podniky

Podle dubského starosty Petra Pípala (ODS) nebyl boj proti erotickým klubům zpočátku vůbec jednoduchý, jejich majitelé se prý snažili proti postupu radnice všemožně bránit.

Před dvěma roky například hromadně protestovali na zasedání městského zastupitelstva. Zároveň podali řadu stížností, žalob a trestních oznámení na představitele města nebo samotnou radnici, ve kterých tvrdili, že jim brání v podnikání.

Radnice však necouvla. Vytrvalým postupem se město chce zbavit i posledních čtyř nevěstinců, které ve městě ještě fungují. V každém z nich pracuje podle šéfa strážníků maximálně deset českých dívek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám