Hlavní obsah

Topolánek za exmanželku doplatí polovinu hypotéky

Právo, Marek Přibil
Praha

Ačkoli Obvodní soud pro Prahu 6 rozvedl v druhém stání manželství exšéfa ODS Mirka Topolánka a jeho ženy Pavly už 23. února letošního roku, otázky kolem klíčového majetkového vypořádání zůstávaly zatím nezodpovězeny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Mirek Topolánek

Článek

Právu v úterý důvěryhodný zdroj, obeznámený s vypořádáním, popsal, na čem se Topolánkovi domluvili. Jejich právníci Milan Jebavý a Hana Neštická předtím obsah dohody na přání klientů odmítli jakkoli komentovat.

Podle zdroje Práva Topolánek přenechal manželce byt na pražských Hradčanech o výměře 124 m2 s nedoplacenou hypotékou s tím, že zaplatí polovinu zbývající částky. Ale i nové auto a chatu v Čeladné s příjezdovou cestou.

„Teď odletěl do Toskánska, ale příští týden má s bývalou ženou jednání v bance ohledně vypořádání hypotéky. Splatí ji jednou polovinou, což vyplývá ze smlouvy uzavřené při rozvodu,“ řekl Právu zdroj.

„To auto je nové. Pořídil si ho až poté, co se vzdal loni v září poslaneckého mandátu,“ uvedl zdroj. To znamená, že vůz Topolánek už nemusel uvést v majetkovém přiznání, jež odevzdal po odchodu ze Sněmovny.

V září mu zbývalo zaplatit 4,2 miliónu

Že byt se právě převádí na Topolánkovou, vyplývá i ze včerejšího záznamu v elektronické verzi katastru nemovitostí, že objekt byl dotčen změnou právního vztahu.

Byt Topolánkovi pořídili v roce 2005 za 8,5 miliónu korun. Z toho Topolánek zaplatil 2,5 miliónu z prodeje akcií firmy VAE a zbytek z úspor. Hypoteční úvěr u Raiffeisenbank činil 5,25 miliónu. Loni v září mu zbývalo doplatit 4,2 miliónu korun. To Topolánek napsal ve svém loňském přiznání Sněmovně.

Na dotazy novinářů, jak bude zvládat splácení za současného příjmu, již dříve uvedl, že může žít relativně dobře a dlouho z úspor. „Od roku 1991 mám nadstandardní a vysoce nadstandardní příjmy, tak mě vaše starost opravdu dojímá,“ řekl loni v červnu.

Plat premiéra činil 164 900 tisíc hrubého plus 21 100 nezdaněných náhrad. Jako šéf ODS bral kolem 90 tisíc hrubého.

Po odchodu ze Sněmovny se stal z expremiéra živnostník. Oprávnění mu 20. dubna vydal živnostenský úřad v Praze 1. „Teď už radím za peníze,“ napsal Topolánek straníkům na víkendový kongres ODS ve svém dopisu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Lucie Talmanová a Mirek Topolánek

Před třemi lety v anketě Práva řekl, že nevlastní ani žádný vůz, ani další nemovitost kromě bytu a chaty. Dále uvedl „úspory po koupi bytu nízké“. Později si s Talmanovou pořídil ojetý vůz Volvo XC-90.

Topolánek s novomanželkou a synem Nicolasem bydlí v bytě v Praze na Starém Městě.

Reklama

Výběr článků

Načítám