Hlavní obsah

Senátoři chtějí zrušit bodový trest za malé překročení rychlosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Senátoři chystají změny v bodovém systému. Za vážné dopravní přečiny chtějí přísnější sankce, za drobné přestupky místo bodů jen pokuty. To by se mělo týkat například překročení povolené rychlosti v obci nejvýše o pět kilometrů v hodině, mimo obec o deset kilometrů za hodinu nebo povinnosti denního svícení a další jednobodové přestupky.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Vyplývá to ze změn v senátorské novele silničního zákona, které v úterý jednomyslně schválil senátní výbor pro dopravu.

Nejkontroverznějším je podle senátora ODS Jiřího Žáka návrh, aby bylo jen pokutou trestáno malé množství alkoholu v krvi. Pokud by policie naměřila řidiči méně než 0,3 promile alkoholu, měl by být potrestán na místě bez přidělení tří bodů. Šest bodů za vyšší množství alkoholu návrh podle Žáka zachovává. "Není naším záměrem prolomit hladinu nula," zdůraznil další z autorů novely Jiří Nedoma (ODS).

Návrh naopak zpřísňuje dosavadní čtyřbodové tresty za ohrožení chodce přecházejícího vozovku nebo tříbodové sankce při ohrožení jiného řidiče při přejíždění jízdních pruhů, takzvané vytlačení, a za nepřipoutání dítěte v autě.

Sedm bodů za špatný stav auta

Sedm bodů místo pěti by hrozilo za řízení vozidla, které svým technickým stavem ohrožuje ostatní účastníky provozu. Cílem je zvýšit autoritu bodového systému, zdůraznil Nedoma.

Navrhovaná podoba novely vychází z obdobných úprav, jimiž se zabývala minulá sněmovna. Podle jejích tvůrců byla připravena ve spolupráci s ministerstvem dopravy a policií. Na základě doporučení expertní skupiny ministerstva má novela zavést například povinnost řidiče, který přišel o řidičský průkaz a žádá o jeho vrácení, podstoupit psychologické vyšetření. Upravuje také zákaz předjíždění kamionů.

Senátoři ODS původně v novele navrhovali zvýšení maximální hranice počtu trestných bodů z 12 na 18. Vzhledem k možnosti zrušit bodové trestání za drobnější přestupky od toho ale ustoupili.

Pokud také horní komora senátorskou předlohu na středeční schůzi podpoří, novela se ocitne teprve na startu standardního schvalovacího procesu a posuzovat ji začne sněmovna. Senát totiž může zákony navrhovat jen jako celek, stejně jako krajské zastupitelstvo nebo vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám