Hlavní obsah

John by chtěl poslancům dávat za vulgarity pětitisícové pokuty

Novinky, Jan Rovenský
Praha

Předseda Věcí veřejných (VV) Radek John by chtěl poslance pokutovat za vulgarity ve Sněmovně. Podle něj by zákonodárci za urážky ve Sněmovně mohli platit kolem pěti tisíc korun, aby takové opatření bylo účinné. Jak řekl v úterý Právu, předběžná shoda na takovém opatření mezi vyjednávacími týmy rodící se trojkoalice existuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda VV Radek John v doprovodu volebního manažera Víta Bárty přichází na jednání se zástupci ODS

Článek

„Obecná shoda je, že by se vulgarity měly pokutovat tak dlouho, až je skrblíci poslanci přestanou používat. První opatření je mít ženy ve vedení Sněmovny, měli by se totiž před nimi stydět. A druhé opatření je, kdo se nestydí ani před dámami, měl by být pokutován,“ sdělil Právu předseda VV.

Podle Johna se zatím o návrhu mluvilo v obecné rovině, o detailech se teprve bude jednat. Pokuta by však měla být vysoká, podotkl. „Budu razit tezi čím více, tím lépe. Je to improvizace, ale myslím si, že kdybychom začali s důsledným vymáháním třeba pěti tisíc za urážku, tak by to vedlo ke zlepšení klimatu,“ sdělil Právu.

Bude se platit za prostředníčky?

Na dotaz, zda by se měla pokutovat i gesta John odpověděl: „Gesto beru jako podklad pro další diskusi, to nás nenapadlo. Až se začnou dojednávat podrobnosti, tak tento bod určitě vznesu. Zatím se mluvilo o vulgárních urážkách slovního typu.“

Právě například vztyčeným prostředníčkem se v minulém volebním období nechvalně proslavili expremiér Mirek Topolánek a současný první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který je jedním z koaličních vyjednavačů.

John dále přiznal, že kvůli případným pokutám se vyjednavači budou muset zaměřit i na poslaneckou imunitu.

Jaké „perly“ padaly ve Sněmovně
MIROSLAV KALOUSEK k Davidu Rathovi: Na vystoupení póvlu nereaguji, protože se jedná o prázdné plky, na které ani rozumně zareagovat nelze. (gesto poté doplnil zdviženým prostředníčkem, prosinec 2008)
DAVID RATH: Trochu mě mrzí, že pan Kalousek tady roky aplikuje způsob, že nám tady řekne svá moudra, všechny pozuráží a pak odejde čerpat další inspiraci nejspíš do nějaké z místních náleven. (září 2009)
MIROSLAV KALOUSEK: Jsem ochoten připustit, v rámci pokory parlamentní diskuse, že já se občas opiji a vy se chováte jako debil. Rozdíl mezi námi je v tom, že já jsem schopen se z toho do druhého dne vyspat. (září 2009)
IVAN LANGER k Bursíkovi při prezidentské volbě do ruchových mikrofonů: Ty seš prostě schopnej jako zabít bobra, abys zachránil strom jo? Ty jsi schopnej udělat cokoli, jít přes mrtvoly, abys dosáhl svýho. Respektuji to, že máš svého kandidáta, nicméně máš taky nějakou povinnost respektovat, aby došlo k nějaký shodě. Vytíráš si prdel s těma ostatníma. Jinými slovy říkáš, že tihleti si vytřou prdel s tamtěma. (únor 2008)
MIREK TOPOLÁNEK také do ruchových mikrofonů: To je směšný. Demokratická, svobodná volba! Jděte do prdele, všichni! (únor 2008)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám