Hlavní obsah

Sněmovna začala jednat, šéfem chtějí být Němcová i Zaorálek

Novinky, jas
Praha
Aktualizováno

Poslanci se v úterý sešli na ustavující schůzi nové Sněmovny. Na jejím programu jsou především procedurální body jako slib poslanců či volba vedení Sněmovny, ta ale proběhne až v následujících dnech. Strany vznikající koalice oznámily, že si vedle předsednického postu nárokují i dva ze tří místopředsedů. Třetí bude pro zástupce ČSSD. ODS nominuje do čela Miroslavu Němcovou, ČSSD Lubomíra Zaorálka.

Článek

Poslance ve Sněmovně uvítala Miroslava Němcová, která zastupuje bývalého předsedu Sněmovny Miloslava Vlčka. Ten na funkci rezignoval. Poté zazněla státní hymna a Němcová složila slib předsedajícího ustavující schůze.

Po ní přišel na řadu další místopředseda Vojtěch Filip, který po složení slibu začal vyvolávat podle abecedy všechny poslance, aby složili a podpisem stvrdili poslanecké sliby.

První zasedání bylo výjimečné mimo jiné také tím, že na něm nikdo z poslanců ani ministrů nechyběl. Omluvu nahlásil pouze šéf diplomacie Jan Kohout, nicméně i ten byl přítomen.

V rozsazení zatím není patrné rozdělení podle příslušnosti k politické orientaci, poslanci obsadili křesla podle abecedy.

Němcová po hodině ustavující schůzi přerušila, jelikož mají poslanecké kluby zákonem dané lhůty k projednání voleb vedení a orgánů dolní komory. Poslanci se znovu sejdou ve čtvrtek.

Ve Sněmovně usedlo nejvíce nových tváří v novodobých dějinách, protože voliči na konci května pomocí preferenčního hlasování poslali celou řadu sněmovních matadorů z předních míst kandidátek do politického důchodu a kroužkovali méně otřepaná jména. Například nejmladším poslancem je 23letý Adam Rykala (ČSSD).

Volba šéfa Sněmovny

Post předsedy Sněmovny je z pohledu Ústavy jednou z nejvýznamnějších funkcí ve státě. Proto o něj měly zájem jak strany dohadující se o budoucí společné vládě, tak zřejmě opoziční ČSSD.

ODS se v úterý shodla, že její kandidátkou bude Miroslava Němcová, která vedení Sněmovny dává přednost před ministerskou funkcí.

Foto: Petr Horník, Právo

Špičky ODS - Petr Nečas, Miroslava Němcová a Petr Tluchoř - před ustavující schůzí Sněmovny.

Sociální demokraté avizovali, že post šéfa Sněmovny by měl s odkazem na údajné ústavní zvyklosti patřit nejsilnější straně, případně nejsilnější opoziční straně. Vzhledem k tomu, že obě tyto podmínky splňují právě oni, nominovali na post předsedy Lubomíra Zaorálka. [celá zpráva]

Předsedou dolní komory se pravděpodobně nestane, protože vznikající koalice má 118 hlasů. Zaorálek ale bude kandidovat na místopředsedu.

O další místopředsednická křesla se budou ucházet Vlasta Parkanová za TOP 09 a Kateřina Klasnová za Věci veřejné.

Na KSČM podle dohod ODS, TOP 09 a VV místopředsednický post nezbyl, strana přesto navrhne svého předsedu Vojtěcha Filipa.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (vpravo) oznamuje, že ČSSD kandiduje Lubomír Zaorálka na post předsedy nebo případně místopředsedy Sněmovny..

V pátek možná skončí vláda

V úterý před polednem převzali poslanci z rukou ministra vnitra Martina Peciny osvědčení o svém zvolení. Část poslanců však nedorazila, případně nestihla potřebné formality a ministerstvo jim ho proto předá individuálně. Ve Sněmovně zasedne 114 nováčků.

Pokud ustavující schůze skončí podle předpokladů, tj. ve čtvrtek, sejde se v pátek mimořádně kabinet premiéra Jana Fischera a podá demisi. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám