Hlavní obsah

Vodrážka není ještě odepsaný, má šanci na ministerské křeslo

Právo, Lukáš Bek

Bývalý první místopředseda ODS David Vodrážka utrpěl kvůli trapnému projevu na kongresu těžkou porážku, to ho však ještě nevylučuje z jednání o ministerských křeslech. Tvrdí to alespoň část nového stranického vedení. Další možností je, že by vlivná pražská organizace do kabinetu vyslala jiného zástupce.

Foto: Petr Horník, Právo

David Vodrážka

Článek

„Davidu Vodrážkovi se nepovedl jeden projev, ale nemusel by tím být trestán na celý život. Tím není dáno, že by nezvládl vedení ministerstva,“ řekl Právu místopředseda ODS Pavel Blažek. O Vodrážkovi se mluvilo jako o možném ministru životního prostředí.

V neděli jej ve volbě prvního místopředsedy porazila Miroslava Němcová a následně neprošel ani na řadového místopředsedu. Delegáti se shodují, že důvodem byl katastrofální projev, v němž popřel existenci zákulisních dohod, přičemž právě jeho jméno v těchto dohodách fungovalo.

Následně přiznal, že rétorika není jeho silnou stránkou. Při vystoupení se delegáti smáli a přirovnávali ho k legendárnímu projevu bývalého generálního tajemníka KSČ Milouše Jakeše na Červeném hrádku.

„Pro Davida to není distanc“

Také podle Blažka kandidátská řeč byla rozhodující. „Ale tak to má být. Je to jako krasobruslení. Pracujete na tom rok a pak se vám ty tři minuty buď povedou, nebo nepovedou. Bohužel se to Davidovi nepovedlo, ale fakt si nemyslím, že by to mělo znamenat celoživotní distanc,“ soudí Blažek.

Všichni Právem oslovení místopředsedové zdůrazňují, že je na předsedovi a příštím premiérovi Petru Nečasovi, zda Vodrážku či jiného zástupce pražské ODS do vlády pozve. Pražská organizace v minulosti nesla těžce, když v Topolánkově kabinetu neměla svého zástupce, což vedlo k vnitrostranickým sporům. Tehdy měla pražská ODS 14 poslanců. Dnes je to pouze 8 z celkem 53 zástupců ve Sněmovně.

Kromě Vodrážky se v rámci Prahy v souvislosti s vládou hovořilo o poslanci Borisi Šťastném, který by mohl být ministrem zdravotnictví.

Další z nových místopředsedů Pavel Drobil na dotaz Práva poznamenal: „Já si myslím, že nemůže a nesmí dojít k žádné ostrakizaci Prahy ani k jejímu odclonění od všeho, co teď ODS prožívá.“ To se podle Drobila týká i vyjednávání o vládě. K Vodrážkovi dodal, že jestliže neprošel na funkci místopředsedy, „nepředjímá to nic o jeho budoucí účasti, nebo neúčasti ve vládě“.

Sobotka: Bylo to politické harakiri

Rovněž místopředseda Jiří Pospíšil by považoval za správné, aby mezi ministry za ODS byl zástupce hlavního města. Klíčová však musí být kvalita kandidátů, nikoli region. Zda by tím ministrem měl být Vodrážka, Pospíšil podle svých slov Právu neumí posoudit.

Podle Pospíšila je fakt, že Vodrážka projevem mohl přimět řadu delegátů, aby hlasovali proti němu. „Nechci se škodolibě někomu smát, protože každému se může stát, že projev, který přednese, se mu příliš nepovede,“ dodal Pospíšil v ČT.

Ostře se na adresu bývalého prvního místopředsedy vyjádřil šéf Senátu Přemysl Sobotka. „Spáchat politické harakiri v přímém přenosu, to umí málokdo, jemu se to povedlo,“ podotkl Sobotka v Rádiu Česko a dodal: „Praha si prohrála sama. Prohrál to David Vodrážka, její kandidát.“

První místopředsedkyně Miroslava Němcová na dotaz Práva uvedla, že Vodrážkův projev nebude kritizovat. „Je to docela těžká disciplína. Také záleží na aktuální atmosféře, jak se dotkne tepu v sále, jak se napojí na atmosféru,“ soudí Němcová.

Pokud jde o účast pražské ODS ve vládě, musí si podle Němcové premiér vybrat do týmu lidi podle toho, jakou službu od nich čeká. Žádný region přitom nemá automaticky právo na ministerské křeslo. Na druhé straně Praha podle Němcové má řadu kvalitních kandidátů do kabinetu.

Nečas Právu řekl, že neexistuje nárok regionů na členství ve vedení ODS. O jménech do vlády předseda strany zatím nehovoří.

Z nově zvolených členů vedení ODS by ve vládě kromě Nečase mohl zasednout Drobil, a to na postu ministra průmyslu a obchodu. Jak řekl v ČRo, je na tuto funkci připraven, ale záležet bude na Nečasovi.

Pospíšil by se mohl vrátit na spravedlnost, případně řídit školství. Místopředseda Alexandr Vondra je adeptem na obranu. Němcová je kandidátkou na šéfku Sněmovny a Blažek se má po dohodě s Nečasem starat o ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám