Hlavní obsah

Do čela Sněmovny míří ženy, komunisté o místopředsedu přijdou

Praha
Aktualizováno

Zástupci rodící se trojkoalice se shodli, že post předsedy Sněmovny obsadí nominant ODS. Tři místopředsednické posty si rozeberou kandidáti TOP 09, VV a ČSSD. KSČM ve vedení Sněmovny nebude mít zastoupení. Nečas řekl, že jeho kandidátkou na post předsedkyně Sněmovny je Miroslava Němcová. Předseda VV Radek John potvrdil, že jeho stranu bude zastupovat Kateřina Klasnová.

Předsedkyni Sněmovny nominuje ODSVideo: Novinky

 
Článek

Jediným z lídrů, který nejmenoval byť jen osobního kandidáta na místopředsednický post, byl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Ten uvedl, že nominace vzejde z jednání klubu. Spekuluje se ale o Vlastě Parkanové, která má podporu například předsedy poslaneckého klubu strany Petra Gazdíka.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS)

Počet místopředsedů se sníží z pěti na tři. KSČM, která navrhuje Vojtěcha Filipa, zřejmě o křeslo přijde. ČSSD už navrhla na funkci předsedy dolní komory Lubomíra Zaorálka.

Pokud se ČSSD s koalicí nedohodne na jeho dosazení do čela komory, což by považovala za logické s ohledem na velikost svého klubu i roli nejsilnější opoziční strany, bude podle úřadujícího předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky i kandidátem na místopředsedu.  [celá zpráva]

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedové TOP 09, ODS a VV. Zleva Karel Schwarzenberg, Petr Nečas a Radek John.

Nečas, John i Schwarzenberg nechtěli hovořit o tom, jaký posun nastal v jednáních o složení možného budoucího kabinetu.

Jednání byla poprvé přítomna i nová první místopředsedkyně Miroslava Němcová. Právě Němcová je pro Nečase kandidátkou na post předsedkyně Sněmovny. V minulém volebním období byla její místopředsedkyní.

Strany mají 118 hlasů a podoba vedení komory bude tedy v jejich režii. Odpoledne se ve Sněmovně sejdou zástupci všech stran a budou o rozdělení křesel jednat.

Dotaz na Janotu k tendru

Strany se zároveň dohodly, že předsedové se písemně obrátí na ministra financí Eduarda Janotu, aby jim stejným způsobem potvrdil, že případné nevybrání vítěze tendru na likvidaci ekologických škod nebude pro ČR znamenat žádné finanční závazky.

Anketa

Prospěje Sněmovně, když budou ve vedení ženy?
Ano
35,2 %
Ne
9,4 %
Je to jedno, na pohlaví nezáleží
55,4 %
Celkem hlasovalo 14059 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám