Hlavní obsah

Učitelé mají mít od roku 2012 o pět tisíc víc, žádají VV

Právo, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitelé by měli podle představ Věcí veřejných (VV) dostávat od roku 2012 navíc na odměnách pět tisíc korun měsíčně. Navíc noví učitelé, kteří nastoupí v příštím roce, by měli pobírat základní plat 20 tisíc. Právu to řekl stranický vyjednavač Vít Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vyjednávací tým Věcí veřejných Kristýna Kočí, předseda Radek John a Vít Bárta

Článek

VV chtějí do resortu pumpovat v příštích letech další miliardy. Příští rok by do školství měly totiž přitéct dvě miliardy na nástupní platy nových učitelů, v roce 2012 by to mělo být šest miliard a v roce 2013 osm miliard.

„Myšlenkou je, aby od roku 2012 učitelé pobírali ještě zvláštní odměny ve výši pěti tisíc měsíčně. Noví učitelé by tak v příštím roce vstupovali do zaměstnání s tím, že dostanou dvacet tisíc měsíčně a navíc budou moci počítat s tím, že v roce 2012 jejich platy díky odměnám budou činit 25 tisíc,“ řekl Právu Bárta.

První dvě miliardy by měly dorazit z peněz ministerstva obrany. To lze vydedukovat ze slov šéfa klubu TOP 09 a Starostové Petra Gazdíka, který včera v ČT řekl, že lze v armádním rozpočtu ušetřit dvě miliardy. VV původně chtěly deset miliard z obrany na školství, to ale ODS a TOP 09 odmítly.

A právě o ministerstvo školství se v těchto dnech svádí neviditelná, ale přesto lítá bitva.

O resort totiž podle informací Práva usiluje Jiří Pospíšil, VV ho však brání pro předsedu svých poslanců Josefa Dobeše s argumentací, že jde o klíčový resort z pohledu programu VV. Pospíšil nyní za ODS vyjednává právě kapitolu školství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám