Hlavní obsah

Politogové: Delegáti kongresu ODS nevolili podle dohod

– Praha

Delegáti víkendového kongresu ODS na rozdíl od minulých zasedání nevolili podle předem domluvených dohod. Shodli se na tom politologové. Kvůli tomu se tak do předsednictva nedostal například pražský kandidát David Vodrážka, který byl považován za favorita na prvního místopředsedu.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas hovoří k delegátům kongresu ODS

Článek

Delegáti pražského kongresu ODS podle očekávání zvolili do čela strany Petra Nečase. První místopředsedkyní se stala Miroslava Němcová. Dalšími místopředsedy byli zvoleni Pavel Blažek, Pavel Drobil, Jiří Pospíšil a Alexandr Vondra, tedy lidé, které Nečas preferoval. [celá zpráva]

Tím, že delegáti zvolili do předsednictva ODS lidi, které si Nečas přál, dali podle politologa Jana Kubáčka novému předsedovi velkou podporu. Zřejmě podle Kubáčka také chtějí, aby měl Nečas silnou pozici při vyjednávání o budoucí vládě. "Celkově zažila ODS nesmírně svobodný kongres, který nebyl jen o plnění předběžných dohod," domnívá se Kubáček. Podle něj se delegáti často rozhodovali bez ohledu na to, jak doporučoval jejich region. S tím souhlasí i politici dalších parlamentních stran.

Ty, co se dohodli, nezvolili

Předběžné dohody například zaručovaly vzájemnou podporu u tří kandidátů - Vodrážky, středočeského Milana Cabrnocha a jihočeského Martina Kuby.

Vodrážku překvapivě v boji o post prvního místopředsedy porazila Němcová. Politologové její zvolení zdůvodnili tím, že nepatří do žádné významné vlivné skupiny, že není kontroverzní a je loajální vůči Nečasovi. Němcová podle politoložky Vladimíry Dvořákové těžila také z toho, že je "politicky o dvě třídy výš" než její hlavní konkurent Vodrážka.

Reklama

Výběr článků

Načítám