Hlavní obsah

Nečas byl zvolen předsedou ODS, Němcová je nečekaně první místopředsedkyní

Právo, Novinky, jas, lž, alt
Praha
Aktualizováno

Kongres ODS v neděli vyvrcholil volbou nového vedení strany. Podle očekávání byl do čela strany zvolen Petr Nečas. Dostal 538 ze 601 platných hlasů. První místopředsedkyní se stala nečekaně Miroslava Němcová.

Petr Nečas byl zvolen novým předsedou ODSVideo: Novinky

 
Článek

Petr Nečas dostal 87,2 procenta platných hlasů, což mu dává velmi silný mandát. "Vím, že už nikdy tolik hlasů na kongresu nedostanu," zažertoval po volbě Nečas a poděkoval za důvěru. Nečas je po Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi třetím předsedou ODS.

Jedno můžu říct jistě, nekradu a jsem neúplatný.
Petr Nečas

Následně se s projevy představili kandidáti na post prvního místopředsedy Miroslava Němcová a David Vodrážka. Nakonec uspěla Němcová, která získala 314 hlasů. Vodrážku volilo 257 delegátů.

Klaus: Nečas byl jediný možný kandidát

Na Nečasovo zvolení zareagoval předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který v souběžně vysílaném pořadu na Primě uvedl, že ví, "jak těžký úkol před ním je, protože přebudovat starý dům je horší, než postavit nový."

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nečas při projevu před delegáty kongresu

Prezident Václav Klaus, který se v neděli zúčastnil pietní vzpomínky ve východočeských Ležákách, zvolení Petra Nečase předsedou ODS nepřekvapilo.

„Myslím, že to byl naprosto očekávaný výsledek, Nečas byl nejen jediným formálním, ale i jediným možným kandidátem. Velmi mu přeji, aby se mu dařilo, jak v této funkci, tak i v pravděpodobné funkci předsedy vlády,“ řekl Klaus a dodal: „Myslím že ODS v dané chvíli nemá jinou cestu, ale je to nakročením na tuto cestu, v žádném případě ne výsledek.“

Nečas: odehnali jsme část voličů

"Máme jasnou představu, co dál s ODS udělat, jsme si vědomi toho, že musíme obnovit důvěryhodnost. Svými kroky, svou politikou a nešikovností jsme odehnali část voličů ke konkurenci, nyní našim koaličním partnerům," uvedl v TV Prima po volbě Nečas.

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslava Němcová na kongresu ODS

Strana se teď podle něj musí soustředit i na další volby, které proběhnou na podzim. Podle něj bude ODS v těžké roli, strana bude obhajovat 18 mandátů a ČSSD ani jeden. "I kdyby sociální demokraté získali jediného senátora, tak posílí," popsal v České televizi.

Řekl také, že jeden ze zvolených místopředsedů by neměl být ve vládě a měl by se soustředit pouze na fungování strany.

Žádné sebemrskačství

Nečas, jako jediný kandidát na předsedu, vystoupil před delegáty s předvolebním projevem. Uznal oprávněnost sebekritiky, která na kongresu zazněla v sobotu, ale zároveň varoval před sebemrskačstvím.

Foto: Petr Horník, Právo

David Vodrážka diskutuje s delegáty

Zdůraznil, že problémem ODS při posledních volbách byla ztráta voličů, nikoliv však "tvrdého jádra" strany. "Máme na to volby opět vyhrávat a vrátit se do hry jako dominantní síla pravice," uvedl Nečas.

Nesmíme být zapouzdřenou sektou

Strana se podle něj nesmí stát zapouzdřenou sektou, ale musí generovat ideje. Znovu vyzval i před omezením vlivu "šedých eminencí" bez politické odpovědnosti. "ODS se musí zbavit nálepky strany spojované s korupcí," konstatoval Nečas, jehož vystoupení oceňovali posluchači potleskem.

"Nejsem pan čistý," konstatoval Nečas, který uvedl, že je na tento svůj mediální přídomek alergický. Podle něj by jeho akceptování bylo výrazem nepokory a arogantní pýchy. Připustil, že je stejný hříšník jako kdokoliv jiný. "Ale jedno můžu říct jistě, nekradu a jsem neúplatný," uzavřel Nečas svůj proslov, v jehož závěru požádal delegáty o hlasy.

Foto: Petr Horník, Právo

Delegátka při volbě předsedy

Nečas s ohledem na nynější koaliční vyjednávání upozornil delegáty, že strana bude muset v případě vládní spolupráce nutně přijímat kompromisy. "Stát není kořist," připomněl Nečas a doplnil, že stane-li se ministerským předsedou, nemohou ministři počítat s tím, že resort bude jakýmsi jejich pomyslným lénem. "Kdo to nepochopí, z vlády odejde," varoval.

Pápáklub se rozloučil

Ze současného vedení obhajuje svůj post pouze místopředseda David Vodrážka, další místopředsedové Petr Bendl, Ivan Langer i Petr Gandalovič, se se svými posty v sobotu rozloučili. [celá zpráva]

Z aspirantů na místopředsednické posty mají největší šance šéf brněnské ODS Pavel Blažek a severomoravský poslanec Pavel Drobil.

O další místa se vedle Vodrážky utkají Alexandr Vondra, Milan Cabrnoch, Jiří Pospíšil, Martin Kuba, Miroslava Němcová, kteří také získali nominace od regionálních organizací strany. Vodrážka spolu s Němcovou mají nominaci i na post prvního místopředsedy.

Do volby mohou zasáhnout i zákulisní dohody, které často zamíchaly kartami na předešlých kongresech.  [celá zpráva]

Počty nominancí do vedení ODS
Předseda
Petr Nečas14 (Vysočina, Středočeský, Liberecký, Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Praha, Jihočeský, Karlovarský, Pardubický, Plzeňský, Ústecký, Královéhradecký)
První místopředseda
David Vodrážka7 (Liberecký, Moravskoslezský, Praha, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký)
Místopředsedové
Alexandr Vondra5 (Vysočina, Zlínský, Pardubický, Ústecký, Královéhradecký)
Jiří Pospíšil5 (Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Královéhradecký)
Pavel Blažek4 (Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Praha)
Pavel Drobil4 (Zlínský, Moravskoslezský, Praha, Plzeňský)
Miroslava Němcová3 (Vysočina*, Pardubický, Plzeňský)
Milan Cabrnoch3 (Středočeský, Praha, Plzeňský)
Martin Kuba2 Prahaa, Jihočeský)
* Kraj navrhuje Němcovou na první místopředsedkyni

Podle Nečase je před ODS úkol znovu získat ztracenou důvěru občanů. Připustil však, že jde o běh na dlouhou trať. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám