Hlavní obsah

Schwarzenberg: S Kalouskem jsme od toho, abychom říkali nepříjemné věci

Právo, Oldřich Danda

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg v rozhovoru pro Právo řekl, že je nepřijatelné, aby ODS měla sedm ministrů a zbylé strany méně. Podle něj by jeho strana a ODS měly mít stejný počet ministrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg

Článek

Vyjednává se vám lépe s ODS, nebo Věcmi veřejnými?

Stejně. Řekněme, že čas od času s nečekanými nápady přicházejí Věci veřejné. To někdy komplikuje situaci.

Zvenku to vypadá, že si spíš notujete s ODS.

Oni jsou ve svých názorech konzistentní a nepřicházejí s novými nápady během jednání. Přicházejí občas s něčím, co ani neměli v programu.

Často se spekuluje, že mezi ODS a Věcmi veřejnými jsou vazby, o kterých se veřejně nemluví, dokonce bývají Věci veřejné označovány jako ODS B. Nespojily se někdy proti TOP 09?

Někdy má člověk dojem, že tam je určitá vzájemná informovanost.

Věci veřejné překvapily, když řekly, že stranická referenda nebudou dělat pouze o celkové dohodě koalice, ale že se budou ptát svých příznivců i po každé uzavřené kapitole. Nemyslíte si, že to ohrozí vyjednávání o vládě?

Já mám dojem, že referenda ovládají docela dobře.

Jak hodnotíte vztah mezi TOP 09 a ODS? Vaši členové říkají, že si ODS musí zvykat na to, že již není na pravici nejsilnější.

No samozřejmě. Oni byli po 20 let zvyklí, že jsou velkou stranou a kolem nich bylo několik menších. To se holt změnilo. To je pro ně těžké psychologicky přijmout.

Měla by se blízkost výsledků projevit i v poměrech ve vládě?

Samozřejmě o to od samého počátku jde.

Objevily se informace, že poměr sil by měl být 7:4:4.

To naprosto nepřipadá v úvahu, to je naprostý nesmysl.

Jak by měl tedy vypadat poměr křesel mezi ODS a TOP 09?

Měl by být naprosto stejný. ODS je o něco silnější stranou, a proto má výhodu, že má premiéra. Jináč to musí být na stejné úrovni.

Už jste přemýšleli, jaká křesla byste ve vládě chtěli?

Samozřejmě, ale nebudu s vámi předjímat obsah jednání, to nejde.

Ani mi neřeknete, že chcete ministerstvo zahraničí a financí?

Nic k tomu opravdu říkat nebudu.

Alespoň reagujte na slova Petra Nečase, který říká, že pokud TOP 09 vyhrála díky boji proti zadlužení, tak by měla získat ministerstvo práce a sociálních věcí, kde se bude dělat nejvíc nepopulárních škrtů.

To je zajímavé, ale já se k tomu vyjadřovat nebudu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídři vyjednávacích týmů VV, TOP 09 a ODS: Radek John, Karel Schwarzenberg a Petr Nečas

Zatím jste se dohodli na tom, že by mělo být zavedeno školné. Proč naše země potřebuje školné?

Je všeobecně lidská vlastnost, že si lidé necení toho, co je zadarmo. Za druhé chceme snížit počet studentů flákačů. Protože jsem k nim v mládí také patřil, tak vím, že je to lákavé. Můžete využívat všech výhod studenta a posunout studium stranou. Zapomíná se přitom na to, že studium je pro školy i stát finanční zátěž. Musíme motivovat lidi k tomu, aby si uvědomili, že to něco stojí. To je základní myšlenka, protože školné rozpočty škol nezachrání.

Je tu ale velká skupina vysokoškoláků, kteří dlouhou dobu po studiu jsou rádi, že s platu vůbec vyžijí. Jako jsou učitelé, lékaři, knihovníci...

Určitě najdeme řešení, aby to nikoho nezničilo.

S principem, že by učitelé měli dostat přidáno, ale souhlasíte?

Ano, když ty peníze někde seškrtáme. Ale ne žádnou další sekeru. Není možné, aby jedna z koaličních stran řekla: Chceme pro naše voliče cukrátko na útratu všech ostatních.

Jaké cukrátko chcete dát vy svým voličům?

Já nemám žádné cukrátko. Říkal jsem všem, že žijeme v době, kdy nemůžeme přidat nikomu. Budeme rádi, když pro vědu a výzkum udržíme dosavadní rozpočet. Když se hospodářská situace zlepší, tak by měli dostat přidáno učitelé, lékaři, sestřičky a nejnižší třída důchodců.

Je dohoda na tom, že budete příští rok valorizovat důchody? Véčkaři to prezentovali tak, že jste se už domluvili.

Nedomluvili, Věci veřejné si mohou tvrdit, co chtějí.

Ministr financí Eduard Janota navrhuje zvýšit daně z příjmu fyzických osob vyšším příjmovým skupinám. Také Petr Nečas připouští, že by se daně mohly zvednout. Pro vás by bylo zvyšování daní přijatelné?

Já si mohu představit, že v DPH musíme něco udělat. Jiné daně se budou zvyšovat jen z politických důvodů. Pro státní rozpočet získáme jen u DPH.

Pro zvýšení daně jsou i Věci veřejné...

Já vím. S Kalouskem děláme ty nepříjemné, kteří zamítají populární kroky, aby se vše úplně nerozklížilo. Protože když tady či támhle přidáme, aby to lépe vypadlo, budeme zase ve stejně blbé situaci.

Někdo musí říkat i nepříjemné věci. My jsme tu roli přijali. Uměl bych také říkat: přidáme učitelům a lékařům, dáme milionářskou daň a sebereme bankám, ale to by byla cesta do pekla. Jeden musí být ten nepříjemný. Myslíte, že je mi to příjemné? Víte, kolik dostanu denně e-mailů a SMS, v kterých mi lidé nadávají, že chci odřít nejchudší?

Jak se budou na krizi podílet bohatší a dobře vydělávající zaměstnanci?

Přenechte to jednáním. Já vám to říkat nebudu. Na to budou tlačit ostatní. Když zvýšíme přímé daně, tak to státnímu rozpočtu skoro nic nepřinese. Bohužel si musíme uvědomit, že firmám nemůžeme zvednout daně, protože by další firmy přeložily svá sídla na Kypr či na Panenské ostrovy.

Chtěl byste, aby za vás kandidoval ministr financí Eduard Janota do Senátu?

Byl by to výtečný kandidát, bezesporu. Výtečný kandidát by byl i Jaromír Štětina či Bedřich Moldan.

Také jsem slyšel, že třeba ředitel televize Óčko Jiří Balvín by měl zájem?

Vidíte, tak to vím míň než vy.

Přemýšlel jste o tom, že by Bedřich Moldan mohl zasednout na post ministra životního prostředí?

My jsme ještě nejednali o postech. Že by byl velice vhodný kandidát, to je beze sporu.

O víkendu probíhá kongres ODS. Před volbami jste vyjadřoval o tuto stranu obavy, jak hodnotíte stav ODS nyní?

Myslím, že tam budou ještě dosti tvrdé boje mezi různými skupinami. Bydlíte v sousedním bytě a slyšíte, kdy se manželé perou. Uvidíme, do jaké míry se pan Nečas umí prosadit. Teď se očividně prosadil při sestavování poslaneckého klubu, zajímavé, ale uvidíme, jak to dopadne. Nemůže si dovolit odepsat jedno křídlo, na druhou stranu musí jistou očistu ODS provést.

Myslíte, že se kmotři dobrovolně vzdají?

Nikdo se nevzdává dobrovolně svého vlivu. To jsem ještě nezažil.

Když jste mluvil o sousedech, tak by mě zajímal váš názor na tzv. knížete z Hluboké Pavla Dlouhého, který je považován za skutečného vládce jihočeské ODS a člověka velmi vlivného.

Já si ho velice vážím, neboť když někdo během dvaceti let ovládne větší teritorium lesů, než my jsme po 300 letech v největším rozkvětu rodiny dobyli, to je přece báječné. To je kabrňák.

Je tedy podezřelé, když někdo získá za krátkou dobu velký majetek, který, jak vy říkáte, jste shromažďovali tři sta let?

Takových je v této republice mnoho.

To je přece to, o čem se tady celou dobu bavíme.

Já jsem měl vždycky o tom procesu pochyby, ale snad má pravdu můj syn.

Co říká váš syn?

Před nějakým časem jsem přijel do Vídně a syn se svými kámoši byli už ve veselé náladě, vypili nějakou lahvinku. Já jsem se k nim posadil, protože ty kluky znám od té doby, co se skamarádili, bylo jim tehdy dvanáct nebo čtrnáct. Přisedl jsem si k nim a najednou slyším, jak můj syn prohlašuje, že jeho otec je největší pitomec, kterého zná. A na vysvětlenou říkal: „Já jsem pracoval začátkem 90. let v bance v Praze, viděl jsem jak to vše probíhá. A kdo měl vliv a pozici mého otce v Praze a nesmírně nezbohatl, tak byl pitomec.“ Přiznávám, že už jsem synovi neodporoval.

Na to člověk asi musel mít nejenom vliv a pozici, ale také žaludek.

Podívejte, je známo, že během posledních 50 let česká kuchyně nebyla moc valná. Ani ve válce, ani v RaJ neměla velkou kvalitu. A Češi si museli zvykat na velmi těžkou stravu. A to je znát do dnešních dní.

O víkendu jste byl u lékaře, který vám loni operoval srdce. Jak to s vámi vypadá?

Dostal jsem zase nálepku.

Nálepku?

Nálepku technické způsobilosti. Už to bylo na čase, a také jsem považoval za správné, než kývnu na vrcholovou funkci, se nechat lékařsky přezkoumat, přece jenom už nejsem pětadvacetiletý olympionik.

A jste způsobilý k vykonávání státní funkce?

Ano.

Jak snášíte kolotoč vyjednávání?

Já vám něco řeknu. Po devíti měsících volebního boje mi už volební boj lezl krkem. Teď už po něm cítím jistou nostalgii.

Celý rozhovor si můžete přečíst v sobotním vydání deníku Právo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám