Hlavní obsah

ODS chce odzvonit kmotrům, vymění místopředsedy

Právo, Lukáš Bek
Praha
Aktualizováno

Zůstane ODS stranou se škraloupem v podobě zákulisních kmotrů a vlivných skupin, nebo s nimi nové vedení zatočí a občanští demokraté budou moci být vnímáni jako seriózní pravice? To se v sobotu a v neděli ukáže na kongresu v pražských Vysočanech. Zahájen byl v sobotu dopoledne.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vedení ODS po oznámení průběžných výsledků voleb

Článek

V každém případě je jasné, že končí osmiletá topolánkovská éra a ve vedení ODS nezůstane s výjimkou Petra Nečase a Davida Vodrážky kámen na kameni. Končí Ivan Langer, Petr Bendl i Petr Gandalovič.

Sázkaři ani nemusí tipovat, kolik procent hlasů získá Nečas, který nemá na předsedu protikandidáta. Ale zda ho obklopí tým, na který už předem ukázal, nebo zda se mu do revíru vloudí nějaká škodná, to už na sázku je. Zákulisní dohody mezi regiony a vlivnými kmotry totiž už tradičně patří ke kongresovému folklóru.

Nečas respektuje rozhodnutí bývalého šéfa Mirka Topolánka na sjezd nedorazit a jen poslat písemnou zprávu. Pokud by přece jen přišel, měl by podle Nečase exkluzívní právo vystoupit. Jeho text, v němž za jednu z příčin volební porážky uvádí znovuzvolení Václava Klause prezidentem, bude rozdán delegátům.

Končící grémium ODS se v pátek nechalo společně vyfotit, Nečas zažertoval, že vedení strany bude viset. „Chtěli jsme tím založit tradici, že vždycky bude pověšeno to grémium, které odchází, respektive jeho fotografie,“ dodal pobaveně.

Zachrání pozice před TOP 09?

Bude se také rozhodovat o bytí a nebytí ODS coby dominantní strany na pravici. Po volbách srazil ODS hřebínek úspěch TOP 09.

Straníci podporující Nečase věří, že se letos nebude opakovat scénář z loňska, kdy na sjezd dorazili lidé dnes již bývalým předsedou Mirkem Topolánkem označovaní za kmotry v luxusních vozech s prominentními značkami a mezi delegáty okatě dávali najevo svou moc.

Počty nominancí do vedení ODS
Předseda
Petr Nečas14 (Vysočina, Středočeský, Liberecký, Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Olomoucký, Praha, Jihočeský, Karlovarský, Pardubický, Plzeňský, Ústecký, Královéhradecký)
První místopředseda
David Vodrážka7 (Liberecký, Moravskoslezský, Praha, Jihočeský, Karlovarský, Plzeňský, Ústecký)
Místopředsedové
Alexandr Vondra5 (Vysočina, Zlínský, Pardubický, Ústecký, Královéhradecký)
Jiří Pospíšil5 (Moravskoslezský, Olomoucký, Pardubický, Plzeňský, Královéhradecký)
Pavel Blažek4 (Zlínský, Jihomoravský, Moravskoslezský, Praha)
Pavel Drobil4 (Zlínský, Moravskoslezský, Praha, Plzeňský)
Miroslava Němcová3 (Vysočina*, Pardubický, Plzeňský)
Milan Cabrnoch3 (Středočeský, Praha, Plzeňský)
Martin Kuba2 (Praha, Jihočeský)
* Kraj navrhuje Němcovou na první místopředsedkyni

„Není nic horšího pro obraz strany než fotografie Patrika Oulického (podnikatele z Ústeckého kraje), jak s balíkem pětitisícovek platí na baru kávu,“ řekl Právu jeden z členů vedení ODS.

I mnohým voleným politikům občanských demokratů prý nedochází, že voliči nebudou tolerovat velkopanské chování. „Když přijedete v novém porsche třeba do Kadaně vyprávět, jak se má šetřit, pak se nemůžete divit, že vás ti lidé nevolí,“ dodal člen vedení.

Nečas: Je hloupé dávat na odiv peníze

Podobně to vidí i Nečas: „To, že jsou v ODS lidé, kteří se domohli nějakého majetkového statusu, je v pořádku. Ale je nemoudré dávat to na stranické půdě na odiv. To ať dělají na podnikatelských večírcích nebo v soukromí. Pokud se to týká politického života, je to politická i lidská hloupost,“ řekl Nečas v HN.

Podle kuloárových informací se vliv kmotrů projeví v tom, zda bude do místopředsednického křesla zvolen šéf jihočeské ODS Martin Kuba, který má blízko k vlivnému členovi výkonné rady Pavlu Dlouhému, přezdívanému „kníže z Hluboké“.

„U Martina Kuby jde o to, že by ve vedení ODS neměli být lidé, kteří reprezentují velkou koalici,“ řekl Nečas. Právě v jižních Čechách spolu vládnou ODS a ČSSD. Kuba je prvním náměstkem soc. dem. hejtmana Jiřího Zimoly. „Když jsme řekli, že nechceme spolupracovat s ČSSD na celostátní úrovni, tak by bylo chybou ukazovat nyní voličům opak,“ soudí Nečas.

Proto není náhodou, že ODS nedávno opustila koalici se soc. dem. v Jihomoravském kraji. Za něj do vedení kandiduje šéf brněnské ODS Pavel Blažek. Toho Nečas zmínil mezi svými favority.

Nečasovo zvolení předsedou je prakticky jisté, důležité však bude, jak silnou podporu získá. Topolánka v roce 2008 volilo 58 procent delegátů, tehdy však měl protikandidáta Pavla Béma. Soupeře Topolánek neměl v roce 2006 – tehdy získal 70 procent.

Vondrovi Ústecko pro zvolení nestačí

Poměrně velkou naději na zvolení místopředsedou má také další z Nečasem jmenovaných lidí, nově zvolený poslanec z Moravskoslezského kraje Pavel Drobil. Otazníky visí nad dalšími Nečasovými favority, jako je šéf ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil, místopředsedkyně bývalé Sněmovny Miroslava Němcová a hlavně senátor Alexandr Vondra.

Toho v pátek navrhl „domácí“ sněm v Ústeckém kraji. Dostal 75 hlasů ze 76 přítomných. „Je jediným z Ústeckého kraje, kdo byl na post místopředsedy nominován,“ řekl krajský šéf Jan Kubata.

První místopředseda ODS David Vodrážka – rovněž podporovaný Nečasem – uvedl, že Vondra nemá příliš velkou šanci. „Pan první místopředseda by neměl v této předkongresové chvíli činit taková silná prohlášení, protože samozřejmě každý ten region má své kandidáty. Je také potřeba říci, že delegáti nejsou jenom takoví hlasovací panáčci, že to jsou myslící lidé,“ reagoval Gandalovič.

Vondra poznamenal, že na sněmu v Praze dostal dostatečný počet hlasů: „Pak se ale volba zopakovala a dostal jsem jich méně.“

Pro další směřování ODS bude důležité i složení výkonné rady, tedy nejvyššího orgánu mezi kongresy. Pokud v ní Nečasovi lidé nebudou mít jasnou většinu, může rada svými usneseními ztížit i rozhodování ODS ve vládě. Z rady přitom odejdou známí členové, jako je pražský primátor Pavel Bém, který se rozhodl nekandidovat, či starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.

Reklama

Výběr článků

Načítám