Hlavní obsah

Hašek rozjel ostrá jednání s lidovci o vzniku krajské koalice

Právo, jov

Jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) ve čtvrtek zahájil oficiální vyjednávání s lidovci o ustavení krajské koalice. Vyjednavačem za KDU-ČSL je Stanislav Juránek. Obě strany se dohodly na vzniku expertních týmů k programovým záležitostem. Právě ve čtvrtek ODS dovršila odchodem krajských radních z funkcí rozpad koalice s ČSSD.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek

Článek

„Odpoledne se po skončení schůze Zastupitelstva Jihomoravského kraje uskutečnilo oficiální jednání politických vyjednávacích týmů ČSSD a KDU-ČSL, které zahájilo ostrá jednání o vzniku krajské koalice na jižní Moravě,“ informoval ve čtvrtek Hašek Právo.

Vyjednavači obou stran se podle hejtmana shodli na vzniku expertních týmů k programovým záležitostem. „V příštích dnech připraví návrhy na priority krajské koalice ČSSD a KDU-ČSL například v oblastech školství, dopravy, sociálních věcí a zdravotnictví či životního prostředí, venkova a regionálního rozvoje,“ upřesnil Hašek, který bude koordinovat práci expertů i vyjednávacích týmů společně s Juránkem.

Hašek očekává do dvou týdnů diskusi a předběžnou dohodu o celkovém programovém rámci a uspořádání budoucí krajské koalice. Soc. dem. i lidovci podle něj hodlají k jednání přistupovat maximálně zodpovědně s vědomím nutnosti efektivního a stabilního uspořádání krajské samosprávy ve zbytku volebního období. Budoucí krajská koalice podle Haška počítá i s důstojnou rolí a zastoupením opozičních klubů ODS a KSČM.

Rozpad koalice ČSSD a ODS na jižní Moravě byl ve čtvrtek dovršen odstoupením občanských demokratů z funkcí radních. Křesla se vzdala náměstkyně hejtmana Anna Procházková, radní Ilona Sokolová, Miloš Šifalda a Jaroslav Pospíšil. Dokud nebude ustavena koalice nová, rada kraje bude jednobarevná se sedmi zástupci ČSSD.

Soc. dem. disponuje v jihomoravském krajském zastupitelstvu 26 křesly. Nutná většina je 33 hlasů. Pokud Hašek definitivně uzavře koalici s lidovci, potřebného počtu bez problémů dosáhne. Lidovci ve volbách v roce 2008 získali 18 mandátů, z toho dva zastupitelé odešli k TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám