Hlavní obsah

Trojkoaliční boj s korupcí se Transparency International moc nezdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Recepty na potírání korupce, o nichž se v poslední době často hovoří ústy představitelů ODS, TOP 09 a VV, neznamenají podle neziskové organizace Transparency International (TIC) až tak významný přínos. Málo efektivní je podle sdružení například rozšíření pravomocí policejních agentů i zřízení specializovaných soudů. TIC apeluje na přijetí komplexní protikorupční strategie založené na prevenci.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Strašně nás mrzí, že diskuse na téma korupce, byť všichni říkají, jak je pro ně korupce strašně důležité téma, se zvrhla na diskusi nad pár kontroverzními represivními opatřeními," uvedl předseda správní rady české pobočky TIC Václav Láska. Základem by podle něho měla být především prevence a taková opatření, která by korupci předcházela.

"Mně to přijde jako trochu pokračování předvolební kampaně, kde se diskutují mediálně i z hlediska občanů vděčná témata, ale jejich faktický přínos pro boj s korupcí je podle našeho názoru minimální," řekl Láska.

Šéf české pobočky TIC David Ondráčka pak uvedl, že organizace chystá vlastní návrh protikorupční strategie. Problematiku korupce má nyní na starosti ministerstvo vnitra, které na to ale nemá podle TIC dostatek kapacit a pravomocí. Boji s korupcí by se tak měl věnovat místopředseda vlády. TIC je zároveň pro vytvoření Rady vlády pro protikorupční politiku.

Kontrolujte hospodaření stran, navrhuje TIC

V oblasti veřejných zakázek by se podle Ondráčky měly zavést závěry a doporučení expertní skupiny Platformy pro veřejné zakázky. Vypracovala seznam bodů, které by měly v ČR potlačit korupci u výběrových řízení na veřejné zakázky. Daleko větší kontrola by pak měla být na komunální úrovni, kde se lze podle šéfa TIC setkat s velkým množstvím "podivných" zakázek.

Podle Ondráčky by se měl také vytvořit nezávislý orgán, který by dohlížel na hospodaření politických stran. To by měly následně ověřovat audity, které by se pak zveřejnily. Ondráčka se vyslovil i pro zavedení finančních stropů pro výdaje na volební kampaně a regulaci lobbingu.

Protikorupční opatření se zatím oťukávají

Vyjednávači TOP 09, ODS a VV se již dříve shodli na zřízení protikorupčních státních zastupitelství a zvláštních soudů nebo soudních senátů, které by úplatkářství trestaly. Expertní mezistranická skupina se nyní na svém nočním jednání shodla například na rozšíření testů spolehlivosti. VV původně prosazovaly institut agenta provokatéra a testy korupční odolnosti. Na jednání údajně přistoupili na dohodu o rozšíření testu spolehlivosti, který nyní ze zákona absolvují policisté, na "vybrané další úředníky".

Člen expertního týmu vyzdvihl také například připravovaný závazek vlády, že se bude snažit maximálně zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Historie tendrů by v budoucnu měla být kompletně k dohledání na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám