Hlavní obsah

Ústecký kraj cukl, peníze zaplaveným obcím na Děčínsku nepošle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Obyvatelé vesnic na Děčínsku se finanční pomoci od Ústeckého hejtmanství na náhradu škod po bleskových povodních z minulého týdne nedočkají, byť to podle ČT kraj původně slíbil. Mluvčí Ústeckého kraje Magdalena Hanáčková to ve čtvrtek zdůvodnila tím, že v kraji nebyl v době záplav vyhlášen stav nebezpečí. Kraj přesto musí najít 85 miliónů korun na opravy vozovek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obec Janská na Děčínsku je jedním z míst postižených 9. června večer bleskovými záplavami. Vzedmutá říčka Kamenice v obci strhla zaparkované auto. Zastavil ho až strom, o který zůstalo vozidlo opřené.

Článek

Podle Hanáčkové zatím kraj peníze na opravu silnic nemá, protože krajský rozpočet je velmi napjatý. Potřebuje 75 miliónů na odstranění škod a deset miliónů na vypracování projektové dokumentace. Vedení kraje proto nyní hledá způsob, jak peníze zajistit.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Obyvatelé obce Jánská odstraňují následky záplav.

Mluvčí dodala, že pomoc od kraje mohou získat přímo některé obce, bude to prý záležet na konkrétních jednáních. Kraj ale zatím žádné peníze neuvolnil.

Hanáčková dodala, že další pomoc řeší děčínský magistrát. Jeho mluvčí Romana Silvarová však řekla, že město finanční pomoc lidem ze zaplavených obcí ani radnicím neposkytne, protože nejde o jeho občany. Navíc se Děčín potýká s nedostatkem peněz. Radnice lidem a obcím pomohla materiálně, například vysoušeči a čisticími prostředky.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Voda v Kunraticích na Děčínsku zatopila až 35 domů, mezi nimi i roubená stavení.

Pomoci se možná některé obce dočkají ze soukromých peněz. Podle Silvarové vedení města kontaktovala děčínská společnost Alcan, která by ráda zaplaveným oblastem pomohla. Aby byla distribuce peněz jednodušší, pomoc nejspíše půjde přes děčínskou radnici. O tom, komu firma peníze dá a v jaké výši, se nyní jedná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám