Hlavní obsah

Po Drymlovi volá po mimořádném sjezdu ČSSD i Foldyna

– Děčín
Právo, Jiří Ovčáček

Děčínský sociální demokrat a čerstvě zvolený poslanec Jaroslav Foldyna bude na sobotním jednání stranického ústředního výkonného výboru (ÚVV) prosazovat návrh na svolání mimořádného sjezdu ČSSD, a to ještě před podzimními komunálními a senátními volbami. Přidal se tak ke snahám pražské soc. dem. a senátora Vladimíra Drymla.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Foldyna si svou výzvu nechal posvětit v úterý večer od svých spolustraníků v okrese Děčín. „Jedu na jednání s návrhem okamžitě udělat jednodenní mimořádný sjezd v Praze, a to do komunálních voleb,“ řekl ve středu Foldyna Právu. Cílem je podle něj zvrátit situaci, kdy byla důvěra v soc. dem. v očích veřejnosti otřesena.

„Je to součástí sebereflexe. Je poptávka po nových tvářích a nových myšlenkách, myslím, že na to by měla ČSSD zareagovat,“ míní Foldyna. Podle jeho názoru nebyla volební kampaň, která vedla k faktickému neúspěchu soc. dem., dílem pouze expředsedy Jiřího Paroubka.

Čas na změnu ve fungování ČSSD

Návrh na svolání mimořádného sjezdu ČSSD v září vyslovila už počátkem června pražská stranická organizace. Podle představitelů pražské soc. dem. je totiž čas na řadu změn ve fungování strany.

Mezi zastánce mimořádného sjezdu patří i senátor Dryml, který v rozhovoru pro středeční Právo podobně jako Foldyna uvedl, že Paroubkův neúspěch je zároveň neúspěchem celého užšího vedení ČSSD. „Musí odejít sociálnědemokratičtí političtí dinosauři, kteří se stále drží zuby nehty koryt,“ míní Dryml. [celá zpráva]

Foldyna navíc dostal od děčínských soc. dem. mandát přijít na ÚVV s návrhem změnit na sjezdu stranické stanovy. Například přijmout závazný kariérní řád a v rámci snah zabránit přílivu černých duší vytvořit nová kritéria pro delegáty na konference a sjezd. „Cílem je, aby se zastavily neopodstatněné nábory,“ uvedl Foldyna.

Podle poslance by byl počet delegátů za příslušný region stanoven konstantním číslem. K tomuto základu by se přidávali další delegáti na základě úspěšnosti regionu ve volbách. Počet členů a počet místních organizací by měl také váhu, ale mnohem méně výraznou. Foldyna upozornil, že když na problémy se členskou základnou podobně zareagovala ODS, není důvod, proč by to neudělala i ČSSD.

Reklama

Výběr článků

Načítám