Hlavní obsah

Další dva kraje končí s proplácením poplatků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Další dva regiony ve středu rozhodly, že skončí s proplácením zdravotnických regulačních poplatků pacientům ve svých zařízeních. Jedná se o Zlínský a Moravskoslezský kraj.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zlínský kraj přestane poplatky proplácet od července, rozhodli o tom krajští radní. Kraj proplácel poplatky od loňského února.

Ke stejnému závěru dospěli podle mluvčí Šárky Vlčkové i zastupitelé na severu Moravy, zde se přestanou poplatky proplácet již ve čtvrtek. Proplácení třiceti korun příští týden pravděpodobně zruší i město Ostrava, které je hradí ve své městské nemocnici.

Evropská komise dospěla k závěru, že proplácení zdravotnických regulačních poplatků může být chápáno jako forma nedovolené veřejné podpory.

Kraje ovládané sociálnědemokratickými hejtmany dosud za vracení poplatků utratily přes 600 milionů korun. Vracení poplatků bylo jedním z témat předvolební kampaně ČSSD pro krajské volby. Ty také strana vyhrála.

Po květnových sněmovních volbách se ale předsednictvo ČSSD dohodlo, že vedení krajů mají do 21. června rozhodnout, zda přestanou proplácet zdravotnické poplatky, nebo je budou proplácet všem bez ohledu na to, kdo zařízení zřizuje.

Pro ukončení proplácení se zatím rozhodlo šest krajů. Vedle Zlínského a Moravskoslezského také Pardubický, Královéhradecký, Karlovarský a Liberecký kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám