Hlavní obsah

Topolánek se zlobí, kongresu ODS pošle „zprávu předsedy“

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý šéf ODS Mirek Topolánek končí s bobříkem mlčení, kterého si uložil. A hodlá promluvit do dění v ODS. Na víkendový kongres dodá svou písemnou zprávu. Topolánek Právu sdělil, že doba loajality skončila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mirek Topolánek (vlevo) a Petr Nečas

Článek

Rozladilo ho, jak ho vlastní strana pozvala na kongres, kde se bude volit nové vedení ODS. V pondělí večer Topolánkovi přistála v mailu unifikovaná pozvánka pro příznivce ODS.

Dodal, že končí doba, kdy své názory neříkal nahlas. Bobříka mlčení si uložil poté, co rezignoval. „Jsem doposud velmi disciplinovaný, trpělivý a loajální. To skončilo,“ uvedl Topolánek pro Právo. Přitom lídr Petr Nečas v posledních týdnech opakuje, že s Topolánkem komunikuje.

Topolánek prozradil, že pro kongres ODS vypracoval Zprávu předsedy. Topolánek sice nemá v plánu na rokování dorazit, ale byl by rád, kdyby měli delegáti jeho zprávu k dispozici.

„Vypracoval jsem podle stanov Zprávu předsedy, jímž jsem byl řádně zvolen a za dobu mého mandátu podle stanov musím tuto Zprávu předsedy předložit. To učiním. V nepřítomnosti,“ uvedl Topolánek, který zároveň vyslovil obavu, zda bude jeho zpráva delegátům kongresu ODS skutečně rozdána.

Topolánek v dubnu pro Právo popsal svůj pád slovy: „Je smutné, když se strana nedokáže vypořádat se svým lídrem standardním způsobem a musí ho nestandardně popravovat. Naposledy to dělaly některé zaostalé kmeny v Africe. Politik odchází, když prohraje,“ uvedl Topolánek.

Přijde Klaus o svých narozeninách?

Představitelé ODS uváděli, že bývalý předseda dostane na kongres „plnohodnotnou“ pozvánku. „Mirek Topolánek, stejně jako Václav Klaus, pozvánky dostanou,“ uvedl 2. června první místopředseda ODS David Vodrážka.

Nečas po své nedávné návštěvě na Hradě novinářům řekl, že osobně předal pozvánku na kongres prezidentu Klausovi. Hosté tradičně vystupují první den kongresu, v tomto případě by tedy šlo o sobotu 19. června, kdy Klaus oslaví 69. narozeniny.

Klaus na tento den podle webu zatím nemá naplánovanou žádnou veřejnou akci. Kancléř Jiří Weigl Právu řekl, že se Klaus zatím nerozhodl. V minulosti se prezident kongresů ODS účastnil buď osobně, nebo zaslal pozdrav a zastupoval ho například právě Weigl.

Reklama

Výběr článků

Načítám