Hlavní obsah

Koalice chce vytvořit novou vládu do 7. července

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných by měla vzniknout v polovině července. Koalice také počítá s tím, že na ustavující schůzi příští týden zvolí svého předsedu Sněmovny. Uvedl to v pondělí večer po koaličním jednání lídr ODS Petr Nečas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Šéfové koaličních stran, Karel Schwarzenberg (TOP 09), Petr Nečas (ODS) a Radek John (VV), se dohodli na vytvoření vlády do 7. července.

Článek

Vyjednávání o programu by podle Nečase mělo skončit do konce června a do 7. července by lídři stran měli odstranit sporné body a domluvit se na personálním složení vlády. „Aby nově vytvořená vláda mohla aktivně formovat mezi 10. a 15. červencem podobu nového státního rozpočtu pro rok 2011,“ uvedl Nečas.

Koalice se sejde i příští týden v pondělí, aby se před ustavující schůzí Sněmovny dohodla, kdo by měl vést dolní komoru parlamentu.

„Definitivní dohoda o vedení Sněmovny bude vytvořena poté, co nově vytvořená vláda dostane důvěru. Zabezpečíme si tím možnost předsedy Sněmovny pro případný třetí pokus a pro procedurální záležitosti při hlasování o důvěře. Pak jsme otázku předsedy a místopředsedů ochotni otevřít a i na širší politické základně se dohodnout na definitivní podobě,“ uvedl Nečas. Dodal, že poté by se jednání týkalo i ČSSD.

Vyjednavači na pondělním setkání jednali o sbližování DPH. Podle Johna se domluvili, že si nechají spočítat, jak by se zvýšení DPH a další kroky důchodové reformy projevily na nízkopříjmové skupiny.

„Snažíme se hlídat sociální solidaritu v koalici,“ uvedl John. V úterý by měli koaliční lídři jednat o tom, zda by se mělo zavést odložené či přímé školné.

Reklama

Výběr článků

Načítám