Hlavní obsah

Klaus vyzval v souvislosti s povodněmi k pokoře k přírodě

– Praha
Právo, Miloslav Hradil, Petr Marek

Zkušenosti ze záplav se kumulují a ukazují, že musí přijít na řadu komplex opatření, která budou vycházet z pokory k přírodě, ze změny systému přístupu k půdě. Řekl to v pondělí prezident Václav Klaus po setkání se starosty letos povodněmi postižených míst v Olomouckém kraji.

Foto: Miroslav Hradil, Právo

Na úvod své návštěvy Olomouckého kraje zavítal v pondělí Václav Klaus s chotí i do Hanáckého skanzenu v Příkazích na Olomoucku, kde prezidentský pár přivítal olomoucký hejtman Martin Tesařík s manželkou.

Článek

„Zkušenosti ze záplav je třeba správně využít. Víme, že velká voda jednoznačně je vesměs důsledek špatného nakládání s půdou,“ zdůraznil prezident, který v pondělí zahájil s chotí Livií třídenní návštěvu Olomouckého kraje.

„Olomoucký kraj pro prezidenta připravil tři zajímavé dny, kromě tradičního programu se tentokrát chceme věnovat také tematice povodní. Připravili jsme pro prezidenta zajímavé informace i náměty, jak do budoucna v této oblasti pokračovat,“ uvedl olomoucký hejtman Martin Tesařík (ČSSD).

Klaus: povodně nejsou nic výjimečného

„Cením si, že jsem měl možnost setkat se i se starosty povodní postižených obcí, a musím konstatovat, že to bylo velmi zajímavé. Starostové mě třeba informovali, že připravenost krizových štábů byla podstatně vyšší než při záplavách v roce 1997 a to je nesmírně pozitivní. Teď je ale třeba pokročit dál, a to v celé šíři koncepčních opatření. Povodně nám totiž nyní opět daly nový signál, že to, co se stalo v roce 1997, není něco totálně výjimečného, neopakovatelného,“ zdůraznil Klaus.

Tesařík mu předal takzvanou Olomouckou výzvu. Dokument podepsaný hejtmany Moravskoslezského, Olomouckého, Zlínského a Jihomoravského kraje vyzývá vládu k větší podpoře hasičů a dalších záchranářů a realizaci protipovodňových opatření.

Prezident podle svých slov vidí nutnost jít při ochraně před záplavami ještě nad rámec Olomoucké výzvy. „Jsem rád, že se debata o povodních přesouvá k dialogu o potřebě našeho pokorného vztahu k přírodě a k nutnosti komplexních protipovodňových opatření,“ poznamenal Klaus.

Květnové záplavy způsobily v Olomouckém kraji škodu ve výši přes jednu miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám