Hlavní obsah

Paroubek hodlá pokračovat ve sporu s Kubicem, ČSSD žalobu už stáhla

– Praha • Aktualizováno

ČSSD stáhla žalobu na ministerstvo vnitra a někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Jana Kubiceho. Strana požadovala milión korun a omluvu za to, že ji tzv. Kubiceho zpráva poškodila před volbami v roce 2006. O stažení žaloby před časem rozhodl dnes již bývalý předseda Jiří Paroubek, který chce ve svém občanskoprávním sporu s Kubicem pokračovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Kubice

Článek

"Vlivem závažných průtahů a chyb, kdy rozhodoval vyloučený soudce, nemohla být věc vyřešena v rozumné době, která by dala prostor pro zhojení právních vztahů," konstatoval lídr ČSSD Bohuslav Sobotka s tím, že žaloba již ztratila smysl.

"Toto rozhodnutí ČSSD nemá žádný vliv na pokračující soukromoprávní žaloby," uzavřel Sobotka.

K rozhodnutí stáhnout žalobu se odpoledne přihlásil bývalý předseda Paroubek. "Rozhodnutí stáhnout žalobu ČSSD na J. Kubiceho jsem učinil ještě ve funkci předsedy ČSSD, a to na základě doporučení právních zástupců ČSSD," konstatoval Paroubek.

"Na mém rozhodnutí pokračovat v občanskoprávním sporu na ochranu osobnosti s J. Kubicem toto stanovisko nic nemění," potvrdil Paroubek Sobotkova slova s tím, že se nadále cítí poškozen.

Žaloba byla nicotná, tvrdí Kubice

Kubice o rozhodnutí ČSSD nevěděl, nicméně připustil, že jej potěšilo. "Vysvětluji si to tak, že strana sociálnědemokratická pochopila, že ta žaloba je nicotná," řekl novinářům Kubice. "Předpokládal jsem, že tuhle část zase vyhraji. Tohle mě mile překvapilo," uvedl.

Kubiceho zpráva, která se dostala na veřejnost krátce před parlamentními volbami v roce 2006, hovořila o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. Podle ČSSD byla zpráva nepravdivá a poškodila její dobrou pověst.

Sociální demokracie v žalobě požadovala finanční zadostiučinění a omluvu za to, že stát a Kubice podle právníků strany obvinili sociální demokracii z propojení s organizovaným zločinem a z ovlivňování policejního vyšetřování. Obvinění obsažená v Kubiceho zprávě přitom podle právníků vycházela z neověřených údajů. Kubiceho zpráva podle nich obsahuje řadu nepravdivých a urážlivých informací.

Zpráva nemohla stranu poškodit - nezmiňovala ji

Soud napoprvé žalobu zamítl. Soudce Jirsa tehdy řekl, že veřejná část dokumentu hovoří o státu nebo státní správě, neveřejná část pak jmenuje konkrétní lidi. I kdyby se prokázalo, že informace z Kubiceho zprávy nebyly pravdivé, nemohly údaje poškodit sociální demokracii, protože se o ní dokument vůbec nezmiňuje, uvedl Jirsa loni v únoru.

Kubice podle zrušeného verdiktu při sestavování zprávy neporušil zákon o policii a navíc se neprokázalo, kdo zprávu zveřejnil. Jirsa tehdy také připomněl, že Kubice nebyl kvůli události trestně ani disciplinárně potrestán.

Žalobu v souvislosti s Kubiceho zprávou nepodala pouze ČSSD, ale i bývalý předseda strany Jiří Paroubek. Soud jeho žalobu na Kubiceho pravomocně zamítl.

Anketa

Poškodila podle vás Kubiceho zpráva ČSSD před volbami v roce 2006?
Ano
11,6 %
Ne
88,4 %
Celkem hlasovalo 23223 čtenářů.

Reklama

Související články

Vnitro se Paroubkovi za Kubiceho omlouvat nebude

Ani ministerstvo vnitra pod vedením Martina Peciny nominovaného za ČSSD se podle České televize nehodlá omluvit či odškodnit předsedu strany Jiřího Paroubka za...

Výběr článků

Načítám