Hlavní obsah

Včerejší kroupy na Vysočině ještě neroztály, měly až tři centimetry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na Vysočině v sobotních bouřkách napršelo během půl hodiny místy i 50 milimetrů vody. Padaly kroupy velké až tři centimetry, někde neroztály ani během nedělního dne. Pod ledovým příkrovem se ocitla i vesnice Jihlávka na Jihlavsku.

Foto: Pavlíček Luboš , ČTK

Větrná smršť s přívalovým lijákem a krupobitím zasáhla i obec Horní Dubénky na Jihlavsku.

Článek

"Během deseti minut byla najednou patnácticentimetrová vrstva ledu na pozemcích, na silnicích, všude," řekl v neděli starosta Jiří Košina. Úroda na některých polích je zničena. Větrná smršť vyvracela stromy do silnice a do elektrických drátů, škodila i na dráze.

Po horkém dnu přišla bouřka nárazově, během pár minut. "Okamžitě začaly padat kroupy. Byl to prostě příval, kdy vrstva těch krup narůstala úplně před očima," popsal situaci starosta. V jednom místě na silnici leželo kolem 40 centimetrů ledu a krup. "Auta a traktory to projížděly v podstatě jen jedním pruhem. Do druhé strany vozovky se vůbec nedalo vjet," uvedl. Hasiči, kteří vyjeli na pomoc z okolí, se do Jihlávky "prokousávali" přes vyvrácené stromy, které někdy při pádu vytrhly s kořeny i kus asfaltu.

Husté krupobití postihlo také nedaleké Horní Dubenky, tam jsou škody na polích i v lesích. U rybníka Bory je les polámán z poloviny. Podle Košiny tahle část Vysočiny občas bouřkami trpí. "Vždycky v horizontu řádově nějakých pěti let se nějaká takováhle tvrdší bouřka objeví, kdy to povalí stromy, otrhá střechy a napadnou kroupy, které rozbijí úrodu. Ale nevím, jestli to bylo v takové intenzitě," řekl.

Kroupy v neděli ještě místy ležely i v Počátkách na Pelhřimovsku. V sobotní bouřce se tam Hejmanecká ulice během chvíle proměnila v řeku, jíž se z polí valilo bláto, suť a kamení. Strhané listí a větve ucpaly kanály. Voda vhrkla i do domů, někde měli v chodbě vody po kotníky. "V určitých místech bylo naváto 20 i 30 centimetrů krup," řekl místostarosta Otmar Krásl.

Ještě větší starosti měli v sídlišti Na Výsluní, kde byly zaplaveny sklepy. Někde z nich museli hasiči vyvážet kroupy. "V jednom domě ta přívalová vlna dokonce prorazila příčku ve sklepě a odhodila auto na stěnu," doplnil Krásl. Ve městě se bude uklízet i příští týden. "Zatím jsme odstranili z ulic hlavní nánosy kamení, bahna a štěrku. V pondělí musí vzít chlapi košťata a lopaty a dočišťovat," dodal místostarosta.

Foukal vítr síly orkánu

Při prudkých bouřkách a přívalových srážkách, které v sobotu večer napáchaly mnoho škod hlavně na jihu, jihovýchodě a východě země, spadlo mezi 35 až 70 milimetry vody. Nejvíc pršelo v Jeseníkách, na Anenském vrchu naměřili meteorologové téměř 72 milimetrů, což je 72 litrů vody na každý metr čtvereční půdy.

V Kuchařovicích na jihu Moravy foukal v nárazech vítr o síle orkánu. Na 19 stanicích převážně na Moravě přitom v sobotu odpoledne ještě padly teplotní rekordy. Bouřky se dnes podle předpovědí nevrátí, v noci bude ale v celé zemi znovu pršet.

Silné bouřky přišly v sobotu do Česka z jihozápadu. Od odpoledne se vyskytovaly hlavně na Vysočině, v Jeseníkách a jejich podhůří a na jihu Čech a Moravy. Později zasáhly i sever Moravy. Počasí se uklidnilo až časně ráno. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám