Hlavní obsah

Senát nejspíš opět navrhne pro Mašíny Řád bílého lva

Bratři Mašínové a členové jejich protikomunistické odbojové skupiny po roční odmlce opět figurují v seznamu osobností, které má Senát navrhnout prezidentovi Václavu Klausovi na nejvyšší státní ocenění. Doporučil to senátní podvýbor pro státní vyznamenání. Horní komora navrhovala Mašíny vyznamenat v minulosti už pětkrát, prezident zatím nevyhověl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Schválené nominace sněmovna podobně jako Senát a vláda předkládá prezidentovi, který k jejich návrhům může, ale také nemusí přihlížet.

Článek

Skupina Mašínů vedla v 50. letech ozbrojený boj s komunistickým režimem, jejich činnost vyvolává rozdílné reakce. Podle kritiků se dopustili vražd, podle zastánců bojovali ve válce. Ctirad a Josef Mašínové a Milan Paumer letos získali ocenění od bývalého premiéra Mirka Topolánka. Mezi členy skupiny patřili také Václav Švéda, Zbyněk Janata a Ctibor Novák, kteří byli chyceni a popraveni. Šestice je nominována na Řád bílého lva, stejně jako bývalý legionář generál Ondřej Mézl, který by ocenění dostal in memoriam.

Mezi 21 doporučených kandidátů patří známý televizní režisér František Filip, jemuž letos bude 80 let. Nominován byl i další letošní osmdesátník Stanislav Štýs, expert na rekultivaci krajiny po hnědouhelné těžbě. Na seznamu nominovaných nechybějí váleční veteráni a odbojáři, například podplukovník František Štamprech, plukovníci Vladimír Maděra, Květoslav Prokeš a Josef Bernat, pilot z období druhé světové války, nebo účastník studentské demonstrace z roku 1948 Miroslav Růžička.

O nominaci bude jasno na konci června

Z lékařů byli na vyznamenání navrženi Václav Provazník, mikrobiolog Dimitrij Slonim, autor způsobu přípravy očkovací látky proti pravým neštovicím, nebo zakladatel Baťovy nemocnice ve Zlíně Bohuslav Albert. Na Řád T. G. Masaryka je spolu s Prokešem posmrtně nominován novinář a sociální demokrat Josef Veverka, který byl vězněn nacistickým i komunistickým režimem. Senát bude o nominacích rozhodovat na schůzi, která začne 23. června, doporučení svého podvýboru obvykle nezmění.

Sněmovna už své návrhy schválila v dubnu ještě před volbami, nominovala 26 osobností. Schválené nominace sněmovna podobně jako Senát a vláda předkládá prezidentovi, který k jejich návrhům může, ale také nemusí přihlížet; může si vybrat i vlastní kandidáty. Loni sněmovna navrhla prezidentovi 32 osobností, Senát 27. Klaus loni vyznamenal 23 lidí, z toho pět nominovaných parlamentními komorami. Hlava státu vyznamenání uděluje a propůjčuje zpravidla 28. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám