Hlavní obsah

Sobotka hrozí rušením místních organizací, Foldyna chce přeregistraci soc. dem. na Ústecku

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předsednictvo děčínské soc. dem., které šéfuje poslanec Jaroslav Foldyna, v pátek přijalo usnesení, ve kterém navrhuje přeregistraci všech členů ČSSD v ústecké krajské organizaci.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jaroslav Foldyna (ČSSD)

Článek

Foldynova děčínská stranická buňka se svým požadavkem přišla krátce po pokusu o hromadný nábor do ČSSD v Litoměřicích. Zatímco úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka začal ihned tuto podivnou akci řešit, tiskové oddělení Lidového domu vydalo prohlášení, že se vlastně nic nestalo.

Děčínská ČSSD chce jít příkladem, a proto plánuje začít s přeregistrací svých členů. „Toto rozhodnutí je v kontextu událostí, které v poslední době okolo členské základny v Děčíně, ale i celém Ústeckém kraji vrhají negativní světlo na ČSSD,“ uvádí se v pátečním usnesení Foldynovy organizace.

Navrch k tomu děčínská ČSSD přišla a s návrhem, aby došlo k přeregistraci členů strany v celém kraji. „Tato usnesení je třeba chápat jako snahu o očištění dobrého jména ČSSD v Ústeckém kraji,“ uvádí se v usnesení.

Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka prapodivnou stranickou schůzi v Litoměřicích začal řešit už v pátek. „Požádal jsem předsedu ústřední kontrolní komise Martina Starce, aby se celou věcí komise zabývala,“ řekl Sobotka Právu. Pokud došlo porušení stanov, bude požadovat vyvození důsledků.

Zkušební půlrok pro zájemce?

Navíc chce Sobotka na jarním sjezdu prosadit takovou změnu stanov, která zabrání hromadným náborům. Prosazuje šestiměsíční „zkušební lhůtu“ pro zájemce o členství v ČSSD.

Šéf soc. dem. přitom uvedl, že by se stranické buňky nadále měly jakýchkoliv pokusů o hromadné nábory vyvarovat, protože to stranu poškozuje. „To se týká i vztahu k panu Horáčkovi,“ distancoval se Sobotka od severočeského podnikatele, který je spojován právě s hromadnými nábory.

Pokud jde o návrh na přeregistraci členů, Sobotka chce vyčkat stanoviska ústecké krajské organizace a ústřední kontrolní komise. Varoval, že pokud se prokáží rozsáhlé nekalosti, mohlo by to vést až k rušení příslušných místních organizací.

Pro to, aby se litoměřickou akcí zabýval v pondělí krajský výkonný výbor ústecké ČSSD, je i krajská radní za soc. dem. Jana Ryšánková, která vše viděla na vlastní oči. Ryšánková se přitom domnívá, že místní organizace naplněné díky podezřelým náborům jsou zralé na zrušení. V okresu Litoměřice by pak podle Ryšánkové měla proběhnou přeregistrace všech členů strany.

Lidový dům mluví jinak

Tiskové oddělení v pražské centrále ČSSD včera zareagovalo na čtvrteční dění na schůzi v Litoměřicích poněkud jinak, než šéf soc. dem. Sobotka. Navzdory očitým svědectvím, kdy došlo za asistence podnikatele Horáčka k dalšímu pokusu o hromadný nábor desítek lidí, v tiskové zprávě Lidový dům tvrdí, že bylo vše v pořádku.

„Tato schůze probíhala zcela standardně v souladu s platnými stanovami ČSSD,“ stojí v prohlášení. Pod ním byl podepsán Jan Szantó, a to jako předseda Místní organizace ČSSD Litoměřice. Problémem je, že Szántó šéfem místní buňky soc. dem. v tomto městě není, šéfuje okresní organizaci v Litoměřicích. Místní ČSSD v Litoměřicích vede Petr Hošek.

Obrany se v tiskové zprávě Lidového domu dočkal i podnikatel Horáček obviněný z dvojnásobného podvodu, který byl podle Szanta pozván jako host, a to v pozici předsedy Mladých sociálních demokratů v Děčíně.

Pikantní je, že právě Horáček novinářům ve čtvrtek vyprávěl, že vlastně do jednacího sálu v litoměřické Kolibě nemůže „Já nahoru nemůžu, nejsem členem,“ prohlašoval. Předtím ovšem jako „sympatizant ČSSD“, jak o sobě prohlásil, držel v ruce vyplněné přihlášky do strany.

Horáčkovi, který musel v ČSSD skončit právě kvůli podivným aktivitám, se dokonce dostalo té „cti“, aby se v tiskové zprávě ČSSD vyjádřil. „Na včerejší schůzi Místní organizace ČSSD Litoměřice jsem nikoho neorganizoval, žádný nábor členů jsem neprováděl, nikomu jsem nenabízel peníze za účast na schůzi ani jízdu limuzínou,“ uvedl to samé, co tvrdil už ve čtvrtek před litoměřickou Kolibou.

Někteří mladí účastníci schůze ale ve čtvrtek po podmínkou anonymity hovořili jinak. „Byl jsem kontaktován živnostníkem. Nabízel mi, že když přivedu deset nových lidí, uspořádají mi raut se steaky a pitím a ČSSD to zaplatí,“ uvedl jeden z mladých členů strany.

Popsal také, že na čtvrteční litoměřické schůzi ČSSD probíhalo řízené hlasování. Ostatně, šlo o důležitou schůzi. Schvalovala se komunální kandidátka, která byla na programu stejně jako nakonec zkrachovalý nábor.

Další mladý člen prozradil, že za ně nutné stranické příspěvky platí naháněči. Do ČSSD vstoupil právě ve čtvrtek, výzvu si přečetl na Facebooku. „Slibovali hory doly,“ poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám