Hlavní obsah

Vedra vrcholila, padlo 33 teplotních rekordů

• Aktualizováno

Tropické počasí přineslo v pátek na 33 měřících místech Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) přepis tabulek s historickými teplotními rekordy. V Javorníku meteorologové naměřili rekordních 32,9 stupně Celsia. V Českých Budějovicích byla rekordní teplota o desetinu stupně nižší. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) zároveň vydal varování před velmi silnými bouřkami, které naše území v sobotu zasáhnou.

Foto: Aleš Honus, Právo

Lidé v Ostravě vyrazili v pátek na koupaliště.

Článek

V Javorníku, kde bylo v pátek vůbec nejtepleji, padl dosavadní rekord z roku 2000, který měl hodnotu 31,2 stupně. V Českých Budějovicích pak meteorologové naměřili 32,6 stupně Celsia. Zdejší denní rekord byl z roku 1935 a měl hodnotu 32,4 stupně. Rekord padl například i na Labské boudě v Krkonoších (22,2 stupně Celsia).

V pražském Klementinu zůstal pro tento den rekordní zápis z roku 2000, kdy bylo 33,5 stupně Celsia. V pátek zde meteorologové naměřili "pouze" 29,7 stupně Celsia.

Celkem byly rekordy překonány na 33 ze 112 měřícíh stanic, což velmi zjednodušeně představuje 29 procent území, přiblížil mluvčí ČHMÚ Petr Dvořák.

"Mnoho dosavadních teplotních rekordů, které v pátek byly překonány, bylo ustanoveno v roce 2000, kdy byl velmi teplý červen. Podobně se vysokými teplotami pochlubil i červen 2003," dodal Dvořák.

Varování před bouřkami

"V sobotu v odpoledních a večerních hodinách se budou místy vyskytovat bouřky, intenzivnější v jihovýchodní polovině území," píše ČHMÚ. "V bouřkách se ojediněle budou vyskytovat přívalové srážky s krátkodobými úhrny kolem 40 mm, kroupami a nárazy větru 70 až 90 km/hod," varují meteorologové.

Velmi silné bouřky s přívalovými srážkami čekají v sobotu po poledni celou Moravu a také Vysočinu a Pardubický a Jihočeský kraj.

Srážky mohou způsobit rychlé rozvodnění malých toků, potoků a jindy suchých koryt, zatopení níže položených míst, sklepů či podemletí komunikací.

V Česku panují od čtvrtka tropická vedra, na mnoha místech padaly teplotní rekordy. [celá zpráva]

Vedra vydrží na Moravě a v Pardubickém a Královéhradeckém kraji až do soboty, pak se ochladí na 25 stupňů.

Maximální denní teploty v příštích sedmi dnech dosáhnou podle meteorologů asi 20 až 24 stupňů Celsia.

Anketa

Užíváte si nástup vysokých teplot?
Ano, konečně je teplo
59,8 %
Ne, teplo nemám rád/a
40,2 %
Celkem hlasovalo 44212 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám