Hlavní obsah

Senátní a komunální volby vyhlásí Klaus zřejmě na říjen

Praha

Prezident Václav Klaus hodlá vyhlásit termín voleb do Senátu počátkem července. Datum se má kvůli úspoře nákladů tradičně shodovat s termínem komunálních voleb. Po schůzce s prezidentem to ve čtvrtek řekl předseda Senátu Přemysl Sobotka, datum voleb ale neprozradil.

Foto: Eva Kořínková, ČTK

Prezident Václav Klaus (vpravo) s předsedou Senátu Přemyslem Sobotkou (ODS).

Článek

Vzhledem k zákonným lhůtám nicméně v úvahu připadají pouze dva termíny v první polovině října.

"Bavili jsme se o tom, ale protože je to výsostné právo pana prezidenta, já to nebudu sdělovat. To sdělí pan prezident a slíbil, že to udělá začátkem července. Shodli jsme se, že je to jediný možný termín," uvedl Sobotka. Dodal pouze, že oba zastávají názor, že se s prvním ze dvou kol senátních voleb mají zároveň uskutečnit i volby do obecních zastupitelstev.

Senátní volby nejdříve 8. a 9. října

Senátní i komunální volby se musejí konat během měsíce před skončením funkčního období dosavadních senátorů a obecních zastupitelů. Jednaosmdesátičlenný Senát se každé dva roky obnovuje z jedné třetiny, funkční období senátorů je šestileté.

Ve 27 senátních obvodech, kde se letos bude volit, si lidé v roce 2004 šli vybírat své zástupce v horní komoře 5. a 6. listopadu. Nejdříve by se tak letošní volby mohly konat 8. a 9. října. Kvůli souběhu s komunálními volbami by mohly být i o týden později v polovině měsíce vzhledem k tomu, že před čtyřmi lety si lidé celostátně vybírali své místní zastupitele 20. a 21. října.

Hovořilo se i o novém ombudsmanovi

Sobotka s Klausem probírali i možné kandidáty na veřejného ochránce práv vzhledem k tomu, že prezident a Senát mají navrhnout Sněmovně po dvou nominacích na nástupce Otakara Motejla.

"Bavili jsme se o různých jménech, žádná v této chvíli nebudu zveřejňovat," uvedl Sobotka s tím, že senátoři mají na navrhování kandidátů ještě dva týdny. "Dohodli jsme se, že se budeme vzájemně informovat," uvedl na dotaz, zda se Senát a prezident pokusí nalézt společného kandidáty, nebo navrhnou sněmovně rozdílné nominanty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám