Hlavní obsah

VV budou posílat milióny z poslaneckých náhrad na charitu

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde si poslanci Věcí veřejných (VV) kupují obleky? Koho hostí a v jaké restauraci? Kolik utratí za telefon a bydlení? A na jaké účely putují peníze z nevyužitých náhrad? Předseda VV Radek John včera novinářům řekl, že na výdaje si poslanci budou nechávat vystavovat účty a ušetřené peníze z nedaněných paušálních náhrad budou dávat na charitu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda VV Radek John (vlevo) s volebním manažerem Vítem Bártou

Článek

„Na konci volebního období budeme mít kufry plné důkazů,“ uvedl John.

Nedaněné náhrady, u nichž Sněmovna nepožaduje potvrzení, jsou dvojího druhu: na reprezentaci a stravu činí 9100 korun a na dopravu od 22 800 korun u Pražanů po 34 200 například u poslanců z Ostravy. U ostatních měsíčních náhrad jako na provoz kanceláře, za účty za telefon či za plat asistenta musí poslanci předložit příslušné dokumenty.

Již loni řekl John Právu, že kdyby VV byly parlamentní strana, tak na konci prvního měsíce by vzal zbylé nezdaněné poslanecké náhrady a hledal okénko, kde se vracejí: „To samozřejmě neexistuje, ale vzbudí to ohlas a vyvolá diskusi.“

Podle Johna to, že nebude okénko, bude strana kompenzovat tím, že nevyužité náhrady bude „vracet“ právě prostřednictvím charity. Tato debata již proběhla v pondělí na poslaneckém klubu, nyní se diskuse vede o tom, zda se peníze budou věnovat na jeden konkrétní projekt nebo peníze budou poslanci na skromnější účely rozdělovat do regionů.

Poslanecké účty na webu

Místopředseda VV a předseda poslaneckého klubu Josef Dobeš Právu řekl, že strana chce veškeré účty zveřejňovat na internetových stránkách a provádět pravidelné audity. Pokud se tak stane, tak veřejnosti budou dostupné velmi detailní informace, mnohdy soukromého ražení, například kolik mimopražské poslance v hlavním městě stojí pronájem bytu, kolik zákonodárce utrácí za kravaty, kolik měsíčně protelefonuje či nakoupí papíru do tiskárny.

Značné částky také poslanci ušetří na dopravném. „Už na minulém klubu jsme se domluvili, že všichni poslanci za VV budou jezdit nejenom MHD, ale dopravou z krajů za své a nebudou to vyžadovat jako náhradu,“ sdělil Právu Dobeš.

Jediné peníze, které poslanci VV tak budou moci věnovat na charitu, budou právě náhrady za reprezentaci a dopravu. Z dopravného si poslanci, kteří mají jinak cestování veřejnou dopravou ze zákona zadarmo, budou hradit jízdenky či tramvajenky jako všichni ostatní. I tak zřejmě ušetří tisícové částky.

Vzhledem k tomu, že si poslanci budou platit vlastní přepravu, ušetří měsíčně značné částky: kdyby každý utratil polovinu z průměrné výše náhrad na dopravu, tak by na charitu měl každý poslanec věnovat zhruba 14 tisíc korun, což při počtu 24 poslanců činí 336 tisíc korun měsíčně. Za rok by tak poslanci mohli na dobročinné účely dát i více než čtyři milióny korun.

Bárta a Babák dají platy nadaci

Nový poslanec a podnikatel Vít Bárta bude stejně jako jeho kolega ve Sněmovně Michal Babák zřejmě také dávat desetitisícové částky na charitu: na konci března totiž společně slíbili, že v případě, že se probojují do parlamentu, věnují své poslanecké platy Nadaci Archa Chantal, jejíž patronkou je herečka Chantal Poullain-Polívková.

Vzhledem k tomu, že základní plat poslance činí 58 944 korun hrubého (42 679 korun čistého), dostane nadace za rok něco málo přes milión korun. V případě, že by Bárta či Babák ve Sněmovně zastávali funkce například ve výborech, mohly by to být ještě vyšší sumy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám