Hlavní obsah

Sobotka začne v ČSSD šetřit, dojde i na Lidový dům

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka chce utáhnout opasek zejména stranickému ústředí, pražskému Lidovému domu. Finanční zdroje už nejsou k dispozici ani v „záložním“ zdroji, společnosti Cíl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

ČSSD není po volbách v nejlepší finanční kondici. „Myslím, že soc. dem. žádný krach nehrozí a naši hospodářskou situaci zvládneme,“ řekl Právu Sobotka.

Ten také popřel, že strana bude muset prodat některé nemovitosti, třeba i Lidový dům. „Situace, ve které nyní soc. dem. je, nevyžaduje prodej nemovitostí ve vlastnictví ČSSD,“ sdělil.

Potřebujeme rezervy do budoucna

Sobotka však potvrdil, že je třeba začít šetřit úměrně získaným mandátům. Jinak nebudou peníze na další kampaně. „Musíme zlepšit hospodaření strany tak, abychom v příštích letech vytvářeli rezervy na volební výdaje,“ dodal Sobotka.

Za mandáty dostává soc. dem. od státu peníze, po volbách má ale o 18 poslanců méně. A o to méně obdrží ze státní kasy. Za každý mandát strany pobírají 900 tisíc korun ročně. Kvůli úbytku voličů přišla ČSSD i o 60 miliónů za hlasy. Stát vyplácí stokorunu za každý z nich.

Soc. dem. zatím oficiálně nezveřejnila, kolik peněz utratila za předvolební kampaň. Doposud vedení strany hovořilo o tom, že půjde o částku 200 miliónů korun.

Hrozivější údaje o útratě z kasy soc. dem. se objevily v médiích minulý týden. Za roky 2009 a 2010 měla ČSSD utratit v kampaních podle propočtů společnosti Kantar Média bezmála tři čtvrtě miliardy korun. Propočet obsahuje jenom údaje za inzerci v tisku a venkovní reklamu, chybějí náklady za mítinky, personál, honoráře pro účinkující umělce a řada dalších položek.

Soc. dem. ale dlouhodobě oponuje, že takové propočty neberou v potaz množstevní slevy za inzerci a nákup billboardů za sníženou cenu.

Stamilióny korun za pozemky jsou fuč

ČSSD řadu let čerpala peníze získané za prodej pozemků v blízkosti Lidového domu. Uložila si je do akciové společnosti Cíl, kterou přitom stoprocentně vlastní. „Bylo to přes 300 miliónů korun,“ řekla v úterý Květoslava Kořínková z dozorčí rady Cíle na dotaz Práva, kolik si ČSSD do společnosti uložila. „Čerpá je přinejmenším deset let, nebyla to jenom tato poslední kampaň,“ vysvětlila Kořínková.

Postupně ale soc. dem. vybrala a utratila většinu financí a na Cíl už se spoléhat nemůže. „Charakterizovala bych to takto, z hotových peněz za prodej pozemků už skoro nic nezůstalo,“ uvedla Kořínková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám