Hlavní obsah

Protikorupční policie obvinila místostarostu Prahy 3

Právo, Hynek Paštěka
Praha
Aktualizováno

Ze zneužití pravomoci úřední osoby obvinila v úterý protikorupční policie místostarostu Prahy 3 Jana Šmída (ODS) a vedoucího odboru výstavby Karla Urbana. Informoval o tom tiskový mluvčí Prahy 3 Jan Sotona.

Článek

Z vedení radnice se k případu nikdo nechtěl vyjádřit. „Doufám, že policie bude konat rychle a objasní všechny okolnosti případu. Jiný komentář k případu nebudu dávat, vše je uvedeno v tiskovém prohlášení vedení radnice,“ sdělila Právu starostka Prahy 3 Milena Kozumplíková.

Podle textu obvinění, které poskytl mluvčí novinářům, mohli úředníci způsobit nájemci ubytovny pro dělníky škodu ve výši přes osm miliónů korun a zároveň opatřit neoprávněný prospěch městské části Praha 3 ve výši přes 1,4 miliónu korun. Ve sporu o ubytovnu Šmíd podle policie překročil své kompetence tím, že zasahoval do pravomoci stavebního úřadu a Urban v rozporu se zákonem nařídil demolici. Policie případ vyšetřovala kvůli podezření z braní úplatků.

Radnice Prahy 3 v tiskovém prohlášení uvádí, že oba obvinění se cítí nevinní a jednali ve veřejném zájmu. Své funkce dali nicméně k dispozici a odešli na dovolenou. „Zároveň Radě sdělili, že prostřednictví svých právních zástupců podali proti obvinění stížnost,“ řekl dále Sotona.

Radniční opozice vyzývá místostarostu, aby se funkce vzdal ihned. „Stížnost obviněných nemá odkladný účinek," sdělil Právu zastupitel za Stranu zelených v Praze 3 Matěj Stropnický.

Reklama

Výběr článků

Načítám