Hlavní obsah

Onderkův návrh zakázat spolupráci s komunisty rozzlobil Palase

Právo, rsk, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh místopředsedy ČSSD Romana Onderky nahradit tzv. bohumínské usnesení o zákazu spolupráce s komunisty na vládní úrovni zákazem jakéhokoli spojenectví s KSČM všude, tedy i v krajích a městech, se zatím nesetkal s podporou straníků.

Článek

Moravskoslezského hejtmana Jaroslava Palase (ČSSD) Onderkovy názory rozzlobily . Podle něj je nesmysl, že by krajské koalice s komunisty poškozovaly ČSSD, podle něj by to mohly mít na svědomí spíše koalice soc. dem. a ODS.

Ve svém kraji považuje koalici s KSČM za správné rozhodnutí. „Komunisté jsou zatím jako koaliční partner spolehliví a konstruktivní,“ uvedl.

Onderkovu představu, že by nové usnesení pomohlo všem politickým stranám, považuje za „scestnou až iritující“. Podle něj by si soc. dem. jen zúžila manévrovací prostor a „ostatní politické strany by se potutelně usmívaly nad nebetyčnou naivitou ČSSD“.

Šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka je rezervovaný, neboť zatím o tom neproběhla debata. „Jsou regiony, kde KSČM má tradičně velkou sílu, a tam musíme respektovat odlišnost. Někde je natolik ta pozice silná, že bez nějaké formy spolupráce není možné připravit takové vedení, kde by se program soc. dem. podařilo naplno uplatnit,“ řekl Právu Sobotka.

Zimola: Sám jsem začínal podobně

Jihomoravský hejtman Michal Hašek vládnoucí až do pondělí v koalici s ODS si myslí, že v regionech si lidé vybírají své politiky nikoli podle stranického trička, ale podle toho, jaké jsou osobnosti.

„Programy jsou si snad s výjimkou velkých měst velmi podobné a hovoří o konkrétních věcech. Nový chodník, opravená škola, dětské hřiště či vybavení pro hasiče nejsou priority oranžové, černé, rudé či modré,“ sdělil Právu. ČSSD by si podle něj měla v regionech a obcích nejdříve funkčnost koalic vyhodnotit než vynášet předem paušální závěry.

Podobného názoru je i jihočeský hejtman Jiří Zimola, který kraji vládne s ODS. „Zčásti Onderkovo prohlášení chápu, ale na druhou stranu některé krajské a obecní koalice fungují velmi dobře. Sám jsem zažil, že to je mnohem více o lidech a o tom, jak chtějí svému městu či regionu pomáhat,“ řekl Právu.

Zimola upozornil, že sám svou kariéru začínal v podobné koalici v Nové Bystřici. „Právě proto, že to bylo v malém městě, město prospívalo a mělo rozumné výsledky. Na nejvyšší vládní úrovni si to nedovedu představit, ale doba honů je již za námi, neustálé strašení nepřispívá k pozitivnější atmosféře,“ dodal.

Primátor Havířova František Chobot, který má v radě i představitele KSČM, Právu řekl, že v komunální politice má jít hlavně o to, co městu prospívá, a o důvěru občanů. „Proti koalici, kterou máme na radnici, nemám žádné zvláštní výhrady. Politické spory nevedeme. Myslím, že by si to každá obec měla rozhodnout sama,“ podotkl. Podle něj dále záleží na tom, zda na komunální úrovni uspějí Věci veřejné a TOP 09.

Reklama

Výběr článků

Načítám