Hlavní obsah

Učitelé se před hrozbou krácení mezd utěšují Johnovými sliby

Právo, Marek Přibil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Učitele sžírají obavy, aby v novém školním roce neobjevili v souvislosti s chystanými škrty státního rozpočtu na výplatní pásce částku nižší o tři až deset procent. Školské odbory zatím vyčkávají. Strana Věcích veřejných jim slibovala v předvolební kampaní zvýšení platů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Učitelé demonstrovali za své požadavky před Úřadem vlády. (Ilustrační foto)

Článek

„Předpokládám, že pan předseda VV Radek John dostojí svému programu. Slíbil, že učitelům, a to okamžitě, přidá pět tisíc a nástupní plat kantora bude 20 tisíc,“ řekla včera Právu místopředsedkyně odborářů Markéta Vondráčková. Podle ní zejména kvůli tomuto slibu mnoho učitelů volilo Věci veřejné.

VV v programu opravdu slibují zvýšení nástupního platu na 20 tisíc. To by ale v ekonomické krizi zaťalo další sekyru, takže nejspíš půjde o dalšího „čertíka“ VV v koaličních diskusích. S nápadem převést deset miliard z obrany na školství už VV pohořely.

Naopak růst platů o 5000 korun VV už podmiňují zavedením srovnávacích zkoušek v 5. a 9. ročníku základních škol plus zavedením státní maturity na SŠ. Ty jsou ale v ohrožení.

Snížení platů by se podle plánů rodící se koalice mělo týkat státních zaměstnanců. O učitelích se zatím nehovořilo, ale podle informací Práva už teď ministerstvo školství zpracovává návrh k diskusi nad státním rozpočtem, který má resortu ušetřit pět procent výdajů.

Úkolem pověřil úřad premiér Jan Fischer. Bude-li se materiál týkat jen rušení jednotlivých agend, anebo se kantorům skutečně na mzdy sáhne, zůstává otázkou.

V tuto chvíli je na platy vyčleněno celkem 101 miliard korun. „Je definitivně jasné, že se úsporná opatření ohodnocení učitelů dotknou. Už jenom 1,6 miliardy, která byla letos svázána ministerstvem financí s tím, že by ji mohla kapitola školství získat nazpátek, je v tuto chvíli pasé. To učitelé pocítí. A víme, že bude hůř,“ řekla včera Právu mluvčí školství Kateřina Böhmová.

Letos už bez liškovného

Platy je možné kantorům osekat buď zásahem do nadtarifních složek, anebo by vláda mohla schválit nařízení na změnu tarifů, které by zpracovalo ministerstvo.

„Doposud se nestalo, aby se snížily tarify. Nenárokové složky, to ano,“ sdělil Právu Michal Pavlo, ředitel pražské ZŠ Školní. Dodal, že v druhém případě ovšem škole nemá kdo co vzít.

„Máme málo žáků, a tudíž naši pedagogové i velmi nízké procento nenárokových složek; peníze jsou přidělovány na žáky. Pomáhá nám proto obec. Loni na rozdíl od letoška bylo ještě liškovné (4,5 miliardy navíc z iniciativy exministra Lišky), ale místo na odměny šlo do tarifů a na nepedagogické pracovníky, protože nebylo kde jinde brát. Letos tyto peníze nebudou. Samozřejmě naše paní učitelky obavy mají,“ popsal Pavlo.

Andrea Novotná, jež učí v Ústí nad Labem, se bojí také. „Splácíme s manželem byt a počítáme opravdu každou korunu. Dojde-li ke snížení mého už tak podprůměrného a naprosto ponižujícího platu, tak se asi práce ve školství vzdám. A i když nevím, co bych dělala, půjdu jinam,“ řekla Právu.

Véčkaři mlčí

Místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek ale snižování platů u kantorů nepředpokládá. „My jsme říkali, že všude jinde ano, ale ve školství nikoli. Ovšem musíme vyčkat, s čím přijdou naši koaliční partneři,“ uvedl pro Právo s tím, že koordinační schůzka všech pracovních skupin se koná ve středu.

„První jednání máme teprve v úterý,“ dodal vyjednavač ODS za školskou skupinu Jiří Pospíšil a podotkl: „Co se týká snižování platů v regionálních školství, to je spíš otázka pro naše ekonomické experty.“

Vyjednavač Věcí veřejných VVV) pro veřejné rozpočty a mandatorní výdaje Kamil Jankovský se rovněž nevyjádřil: „Jsem po chirurgickém zákroku, takže se omlouvám.“ Mlčí i školský expert VV Josef Dobeš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám