Hlavní obsah

ODS vypověděla koalici s ČSSD na jihu Moravy

– Brno • Aktualizováno

Jihomoravská krajská koalice ČSSD s ODS skončila. Občanští demokraté se v pondělí rozhodli, že koaliční smlouvu vypoví, oznámil novinářům předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. Důvodem je podle něj to, že ČSSD neplnila koaliční smlouvu.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

ODS zlobilo i to, že se jihomoravský hejtman Michal Hašek neuměl rychle rozhodnout, zda zůstane hejtmanem, nebo zamíří do Prahy.

Článek

Na radě, kde občanští demokraté chyběli, rozhodla o dvou bodech jinak, než si obě strany dopředu dojednaly.

"ODS je připravena na odchod do opozice. Nevyhýbá se ani dalšímu koaličnímu působení, ale nikoli ve formátu ČSSD - ODS," řekl Kadrnka.

Sociální demokraté nechtěli podle Kadrnky koalici zachránit. Nenominovali své zástupce do smírčího řízení, které minulý týden ODS vyvolala.

Hejtmanem v kraji je Michal Hašek ČSSDD), jenž byl nyní zvolen poslancem. Zatím se nerozhodl, jaké funkce bude vykonávat. Jeho rychlé rozhodnutí požadovala právě jihomoravská ODS, jíž Kadrnka vede.

Senátor a místopředseda regionální rady ODS na jižní Moravě Tomáš Julínek připomněl, že regionální vedení ODS bylo v době uzavírání koaliční smlouvy jiné, než je nyní. V době vzniku této koalice Julínek prohlásil, že je potupná. Především kvůli společnému hlasování pro proplácení zdravotnických poplatků v krajských nemocnicích, které právě Julínek zavedl.

Další místopředseda jihomoravského regionu ODS Michal Kadlec uvedl, že ODS chce hejtmana, který se bude kraji věnovat na 100 procent. Reagoval tak na skutečnost, že hejtman Hašek zvolen do Sněmovny a připustil svoji kandidaturu do čela ČSSD. Právě kritikou hejtmana, který by slučoval obě funkce, začala minulou středu jihomoravská ODS torpédovat koaliční smlouvu. Hašek oponoval, že žádná neslučitelnost funkcí hejtmana a poslance neexistuje. Ani podle ústavy, ani podle právního řádu ČR.

Hašek: Ukázali, že jsou nestabilní stranou

Pro Haška je rozhodnutí ODS obrovským zklamáním. „Ukázali, že jsou nestabilní stranou. K rozbití krajské koalice neměli žádný reálný důvod,“ řekl Hašek. Oznámil, že právě na pondělní večer nabídli partnerům z ODS společné jednání obou zastupitelských klubů. Od ODS však nepřišla žádná odpověď, až z médií se dověděli oznámení o vypovězení koaliční smlouvy.

Radní za soc. dem. to hodnotí jako politické rozhodnutí, především ze strany Jiřího Kadrnky a Tomáše Julínka. Hejtman Hašek považuje za velmi závažné, že ODS přišla s výpovědí právě v době složitého řešení následků povodní, kdy byl dokonce vyhlášen stav nebezpečí. Podle Haška bude činnost krajského úřadu normálně pokračovat, na červnovém zasedání se budou rozdělovat peníze pro obce postižené povodní. Hašek také uvedl, že soc. dem. budou jednat se všemi partnery v zastupitelstvu, kromě ODS. Tedy s lidovci a komunisty.

Skloubení funkcí musí bý pro kraj výhodné

Na obavy ODS z kumulování funkce hejtmana a poslance Hašek odpověděl, že například celá řada senátorů za ODS jsou primátory statutárních měst. Na přímou otázku, zdali se již rozhodl, jak bude dále pokračovat, Hašek zopakoval své rozhodnutí oznámit vše až koncem dubna. Nicméně uvedl a možná naznačil, že rozkročení hejtmana mezi Jihomoravským krajem a Prahou musí být pro kraj výhodné. Právě předchozí lidovecké vedení Jihomoravského kraje nedokázalo potřebné vazby s centrem vytvořit, zdůraznil Hašek.

ČSSD je se svými 26 mandáty nejsilnější politickou stranou v jihomoravském zastupitelstvu, má 40procentní převahu. Druzí lidovci získali 18 mandátů (27,7 procenta) a na třetím místě je ODS s 11 mandáty (16,9 procenta). Komunisté získali deset mandátů (15,4 procenta). V radě kraje má soc. dem. sedmičlenné zastoupení, donedávna ještě koaliční ODS měla v radě čtyři lidi včetně náměstkyně hejtmana Anny Procházkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám