Hlavní obsah

Vláda odložila vyvlastnění pozemků pro dálnici D11, chce se dohodnout

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda na dva týdny pozastavila rozhodnutí o vyvlastnění pozemků pro dálnici D11. Podle ministra dopravy Gustava Slamečky dá šanci dohodě s majitelkou Jaroslavou Štrosovou. Rozhodlo se o tom na pondělním zasedání vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková a ministr dopravy Gustav Slamečka na zasedání vlády

Článek

Vláda tak zareagovala na návrh právního zástupce Štrosové Davida Štrose, který minulý týden zaslal Ředitelství silnic a dálnic návrh směnné smlouvy. Poslední termín pro dohodu určila vláda na 21. června.

Koncem minulého měsíce přitom vláda rozhodla pozemky vyvlastnit s tím, že dohoda se statkářkou Ludmilou Havránkovou a její sestrou Štrosovou o pozemcích není možná.

Havránková se však nechtěla vzdát a její právník Pavel Černohous avizoval, že to bude mít dohru u soudu.

„Dlouhodobě jsme úředníky upozorňovali, že na jednom z pozemků je spoluvlastnictví Jaroslavy Štrosové a vyzývali jsme je, aby s ní o jejím podílu jednali. Ona a její právník byli osloveni teprve nedávno,“ uvedl Černohous a dodal: "Mezi úředníky jsou určitě takoví, kteří by dali přednost dohodě, a druzí, kteří by šli raději do vyvlastnění. Je docela možné, že to celé je nějaká hra mezi nimi.“

Proč vládní zmocněnci náležitě nevyjednávali se Štrosovou, nechtěl v pondělí Slamečka před novináři komentovat.

Štrosová chěla příliš, řekl vládní zmocněnec

Štrosové na zájmovém území patří jen malá část o výměře zhruba 1 400 metrů čtverečních. S Havránkovou se stát víceméně na znění smluv dohodl.

Jak uvedl hlavní vyjednavač Úřadu vlády Michal Frankl před dvěma týdny, ministři proto rozhodovali mezi dvěma možnostmi: buď vyvlastnit pouze Štrosovou, nebo všechny pozemky včetně těch, které patří Havránkové. Celkem jde zhruba o tři hektary.

"Podmínky pro dohodu s celou rodinou Havránkových nebyly naplněny," uvedl tehdy Frankl. Dodal, že pro vyvlastnění hlasovalo 11 ministrů. Štrosová prý za svůj pozemek vyžadovala násobně více, než kolik jí stát nabízel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám