Hlavní obsah

Svoboda rezignoval na šéfa lidovců, stranu zatím povede Šojdrová

– Praha

Cyril Svoboda k dnešku rezignoval na funkci předsedy KDU-ČSL. Oznámil to hned v úvodu celostátní konference KDU-ČSL, na níž se sešli v pražském paláci Charitas zástupci organizací z celé republiky. Svoboda hned po prohraných volbách oznámil, že odstupuje, posléze ale upřesnil, že až k termínu konání sjezdu strany.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda KDU-ČSL Cyril Svoboda

Článek

Lidovce povede do sjezdu první místopředsedkyně Michaela Šojdrová, potvrdila to během celostátní konference novinářům. Řekla také, že navrhla, aby se sjezd KDU-ČSL konal ještě před komunálními volbami. Na něm už ale na místo předsedkyně kandidovat nehodlá. Nedělní odstoupení dosavadního předsedy Cyrila Svobody je podle ní symbolickým vyjádřením zodpovědnosti celého předsednictva.

Foto: Právo

Michaela Šojdrová

"Cyril Svoboda vzal zodpovědnost na sebe, myslím, že to je správné, a členové předsednictva vyjádřili svoji sebereflexi, že bereme i zodpovědnost na sebe. Já sama jsem řekla, že nebudu kandidovat na funkci předsedkyně, protože se cítím za volební neúspěch zodpovědná," řekla.

Širší vedení strany probere důvody volebního neúspěchu lidovců, kteří poprvé nebudou mít své zástupce v Poslanecké sněmovně.

Svoboda se chce vrátit k diplomacii

Svoboda novinářům řekl, že se chce vrátit k diplomacii. Souhlasí, aby sjezd byl do komunálních voleb.

Svoboda má svůj tip, kdo by stranu měl vést po něm, nechtěl ho však prozradit. Podle něj to nemusí být za každou cenu "nová tvář", jak volají někteří členové strany.

"Jde totiž o to, aby to byl člověk, kterému lidé uvěří, že je skutečně autentický, protože my jsme ztratili naše tradiční hlasy a zároveň se nám nepodařilo získat hlasy nerozhodnutých voličů," řekl. Podle Svobody je nutné nyní udělat vážné kroky k revitalizaci strany. "Ale nejsem předseda, nebudu předsedou, takže nebudu dávat císařské rady," shrnul.

"Budeme navrhovat, aby sjezd byl někdy koncem září začátkem října, abychom se dobře připravili, čili převedli všechny orgány a dobře se připravili na sjezd, jak personálně, tak ideově," řekl dosavadní šéf pražské organizace Marián Hošek.

Šojdrová řekla, že nebude v neděli navrhovat odstoupení celého předsednictva. "My jsme odsouhlasili naši rezignaci k termínu předčasného sjezdu. Uvidíme, jaký termín schválí celostátní konference, termíny jsou možné dva, do podzimních voleb nebo po nich," řekla. S červnovým termínem, o němž se mezi členy také mluví, ale nesouhlasí.

Bývalý první místopředseda sněmovny Jan Kasal řekl, že chce jednat o tom, "aby to příště bylo lepší," mínil tím výsledek voleb, v nichž lidovci utrpěli debakl. Své návrhy přiblížit nechtěl.

Cyril Svoboda prosazoval sjezd 19. června. Řada krajů má k tomu výhrady, chtěly by sjezd až po prázdninách. Stejný názor má i Šojdrová.

Po prohraných volbách mají lidovci v parlamentu jen čtyři senátory. Neúspěch má podle Svobodových vnitrostranických kritiků umožnit generační obměnu ve vedení. Zatím ale projevili zájem už známí politici KDU-ČSL, například bývalý místopředseda David Macek a bývalý poslanec a mluvčí lidovců Jaroslav Orel.

Média spekulují i o europoslankyni Zuzaně Roithové, které by ale vykonávání funkce komplikovalo práci v Evropském parlamentu, a o vdově po exministrovi zemědělství a někdejším předsedovi strany Josefu Luxovi Věře, ta se však být vůdkyní necítí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám