Hlavní obsah

Bárta s Gazdíkem tvrdí, že část ODS usiluje o velkou koalici s ČSSD

Volební manažer Věcí veřejných Vít Bárta a vyjednavač TOP 09 s podporou Starostů Petr Gazdík v neděli na ČT upozornili, že část ODS si stále přeje vládu velké koalice v tandemu ČSSD a ODS. Odmítli jmenovat konkrétní osoby, ocenili však, že ODS zorganizovala kongres již na 20. června. Oddalování kongresu by prý ovlivňovalo jednání nad podobou nadcházející vlády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta (VV), Petr Gazdík (TOP 09), mluvčí TOP 09 Jan Jakob a David Vodrážka (ODS),

Článek

První místopředseda ODS David Vodrážka na ČT avizoval výraznou obměnu ve vedení strany, ke které by mělo na Kongresu ODS v červnu dojít.

„Jsme vděčni, že ODS zorganizovala kongres tak brzy, protože by to mohlo ovlivnit jednání o vládě. Ne každý v ODS je příznivcem středopravé konstelace, ale jsou tam i stoupenci opoziční smlouvy,“ řekl Gazdík s tím, že výsledek Kongresu dá jasně najevo, jaké křídlo má v ODS navrch.

Připomněl také, že tak silná vláda, která by se opírala o 118 poslanců, zatím v ČR nebyla a je přáním voličů.

„Stále hrozí velká koalice dinosaurů, určitě to hrozí,“ zdůraznil Bárta. Zastáncem velké koalice přitom podle něj nejsou ani Vodrážka ani lídr strany Petr Nečas.

Vodrážka: Dinosauři už vyhynuli

Z části ODS je však podle Bárty cítit, že se snaží „postavit VV do role nekonstruktivního partnera, který se nedokáže dohodnout.“ „My určitě nechceme dělat černého Petra,“ dodal Bárta.

Ani jeden z potenciálních koaličních partnerů ODS nechtěl být konkrétní. Podle Bárty jsou ti lidé ze svých postojů čitelní. Gazdík k tomu řekl, že má jiné věci na práci, než čelit obviněním na ochranu osobnosti.

„Já si myslím, že dinosauři vyhynuli již dávno. Voliči ukázali, kudy bychom se měli ubírat, sestavení velké koalice je nemyslitelné,“ odmítl možnost spojení ČSSD a ODS Vodrážka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám