Hlavní obsah

Deset tisíc lidí podpořilo v Praze boj proti rakovině prsu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Jubilejního desátého pochodu proti rakovině prsu se v sobotu zúčastnilo odhadem 10 000 lidí včetně několika populárních osobností. Průvod za rachotu bubnů odstartoval na Hradčanském náměstí a končil u Žlutých lázní, kde účastníci akce, často v růžových tričkách, vypustili tisíce růžových balónků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Projekt podpořily mezi jinými také Tereza Brodská, Lucie Borhyová, Simona Stašová, Aňa Geislerová, Martha Issová nebo Tatiana Vilhelmová.

Článek

Zakoupením růžového trička za 300 korun účastníci pochodu rovněž přispěli na boj proti zákeřné nemoci, uvedla Magdaléna Drsová ze společnosti Avon, která pochody organizuje. Letošní účast byla podle ní rekordní.

V průvodu převažovaly ženy, ale pochodovaly i celé rodiny s dětmi. Rakovina prsu v ČR ročně postihne asi šest tisíc žen, téměř dva tisíce z nich zemře.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dav lidí v růžových tričkách zaplnil Hradčanské náměstí.

Zhruba šestikilometrový pochod začal přestřihnutím pásky na Hradčanském náměstí. Průvod přešel kolem Petřína dolů na most Legií k Národnímu divadlu a odtud směřoval proti proudu Vltavy do Žlutých lázní. V cíli byl připraven kulturní program.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Jubilejního pochodu se údajně zúčastnilo na deset tisíc lidí.

Velký zájem byl o koupi růžových triček, jedna z organizátorek pochodu Alena Pytlíčková řekla, že se prodalo 11 tisíc kusů. Výtěžek z jednoho trička pokryje náklady na ultrazvukové vyšetření prsu jedné ženy.

Během programu byly také partnerským organizacím Mamma Help, Aliance žen s rakovinou prsu a Asociaci mamodiagnistiků ČR předány šeky v celkové hodnotě sedmi miliónů korun.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Desátý pochod proti rakovině prsu v Praze doprovázela jízdní policie vybavená růžovými balónky a mašličkami.

"Ženy by si měly uvědomit, že by měly chodit na preventivní vyšetření," vysvětlil jedno z poslání akce přednosta radiodiagnostické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice Jan Daneš. Podle něj se v ČR podrobuje preventivním screeningovým vyšetřením asi 53 procent žen.

"Všechny tyto akce přispívají k tomu, aby chodilo více žen. Velmi důležité také je, aby chodily pravidelně, a pokud mají nějaké problémy, aby neváhaly a šly k lékaři včas," uvedl Daneš. Dodal, že lékaře by měla žena vyhledat, pokud objeví na prsu něco nezvyklého, například zatvrdlé místo, změnu na kůži, její stažení či výtok z bradavky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Známé osobnosti v davu bojujících proti rakovině prsu

Mamografie je schopna odhalit rakovinu v počátečním stadiu u většiny žen, nález nemusí znamenat vždy zhoubný nádor, ale pro svůj klid by ženy vyšetření určitě měly absolvovat. V ČR platí zdravotní pojišťovny preventivní mamografii jednou za dva roky ženám od 45 let. Mladší ženy si ji musí zaplatit samy, vyšetření mamografem stojí kolem 700 korun a ultrazvukem asi 300 korun.

"V Česku sice neexistuje efektivní screening pro ženy mladší 45 let, ale tato hranice je nejnižší v Evropě, ostatní země začínají ženy vyšetřovat až v 50 letech," řekla Miroslava Skovajsová z Asociace mamodiagnostiků.

Dnešní pochod podpořilo i deset známých tváří projektu, mezi nimi například Simona Stašová, Aňa Geislerová, Tereza Brodská, Martha Issová a Tatiana Vilhelmová, které pomáhají upozornit na problém a chtějí vyjádřit solidaritu s nemocnými.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám