Hlavní obsah

Houbařům začaly opravdové žně

Právo, (fal, sve, jbs)
PRAHA

Křemenáče, hřiby kováře, masáky, ale ještě také májovky či podtrnky začali nosit houbaři v těchto dnech z lesů. Odborníci soudí, že si můžeme připravit košíky, příchodem teplých dní sezóna startuje.

Článek

„Houby rostou a vzhledem k vlhkému počasí a nyní i teplému očekávám, že budou růst ještě ve větší míře. Podle mě by lidé mohli do lesa vyrazit už tuto neděli,“ řekla Právu mykoložka Libuše Kotilová, která nejčastěji houbaří v lesích na Třeboňsku.

A mykolog Josef Slavíček uvažuje ještě dál: „Díky deštivému jaru je zaděláno na velmi slušnou houbařskou sezónu. Jestliže se oteplí a prohřeje se půda, máme se letos na co těšit,“ sdělil.

Na severu i jihu Čech sice chladné počasí růst hub poněkud zpomalilo, přesto už houbaři nosí své „úlovky“.

„Našel jsem májovky, bylo jich docela hodně, a hlavně také dva křemenáče. Byla bramboračka. Ještě těch hub ale není tolik, protože v týdnu bylo chladno,“ doplnil amatérský houbař Josef Hlaváč, který navštěvuje lesy na Novohradsku.

Teplo dělá s podhoubím divy 

Ale slunečné dny, které slibují meteorologové, mohou s podhoubím udělat divy. „Pokud oteplení nějaký čas vydrží, měly by se v hojné míře objevit hřiby dubové a pravé,“ dodal Slavíček. I na Hradecku vývoji podhoubí v lesích pomohly poměrně vydatné deště minulých dní. Z lesa houbaři s prázdnou nechodí, i když „úlovky“ jsou zatím skromné. Někdy ale o to neočekávanější.

Překvapením bedly

„Poměrně dost je žampiónů a také rostou bedly, což nás v tuhle dobu poměrně překvapilo,“ přiznal Slavíček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám