Hlavní obsah

Bude bída, bude hlad, vzdychají lidé nad zatopenými poli

– Břeclav
Právo, Milan Vojtek

Bude bída, bude hlad. Těmito slovy komentují zejména staří lide pohled na pole, postižená povodněmi. Z mnoha polí přívalový déšť spláchl a vyplavil zasazené plodiny, na jiných místech hnijí vzrostlé porosty pod hladinou povodňových lagun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Zatopená pole a louky u Rohatce na Hodonínsku. Tady už nebude co sklízet.

Článek

„Dá se říct, že rozhodující je tak týden. Pokud z plochy do týdne zmizí voda a ke kořenům se opět může dostat kyslík, je šance, že se vzpamatují a přežijí. Jenže to není skoro nikde. Většina polí, které zaplavila první vlna povodní, nestačila ani trochu oschnout a už přišla druhá vlna. Úroda je nenávratně zničená,“ konstatoval soukromý zemědělec František Král z Břeclavi.

Ví o čem mluví. Z tisícovky hektarů půdy, které obhospodařuje, je zaplavená pětina. Další plochy jsou ovšem poškozeny přívalovými dešti, kdy po polích tekly doslova potoky vody, odplavující zeminu i s budoucí úrodou.

„Dá se říct, že ten týden platí bez výjimky. Po týdnu pod vodou už se nevzpamatuje obilí ani brambory, prostě nic,“ dodal. Například u Rohatce na Hodonínsku jsou pole s obilím, které ještě dávno před rozlitím Moravy ničily obrovské kaluže vody z dešťů.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Nákladní auto se otáčí před zatopenou silnicí u Uherčic na Břeclavsku.

I kdyby mezi stébly nebyla voda patrná, zaplavená místa jednoznačně prozrazuje odlišná barva uhnívajících rostlin.

Kromě zemědělců nejsou nadšeni ani zahrádkáři a vinaři. Například okurky budou na jihu Moravy asi nedostatkovým zbožím, ty, které neuhnily, sežrali slimáci. Vinice zase ohrožují plísně, bující zásluhou přemíry vlhkosti a srážek.

„Nebude to rok, na který se vyplatí vzpomínat,“ shodují se zemědělci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám