Hlavní obsah

Kraje přestanou proplácet zdravotnické poplatky

Právo, Novinky, ČTK, jim, jov, vm
Aktualizováno

Zástupci všech krajů pod vedením ČSSD se podle pardubického hejtmana Radka Martínka dohodli, že skončí s proplácením zdravotnických poplatků do konce června. Vedení ČSSD v pátek oznámilo, že bere na vědomí, že hejtmani musí kvůli stanovisku EK rozhodnout, zda úhrady zastaví. Řekl to šéf Asociace krajů Michal Hašek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bohuslav Sobotka a Michal Hašek (oba ČSSD)

Článek

Ještě před začátkem tiskové konference ČT informovala o zamítavém stanovisku předsednictva ČSSD k ukončení proplácení poplatků z krajských pokladen. Na tiskové konferenci však Hašek sdělil, že se hejtmani musí rozhodnout sami a své stanovisko předat antimonopolnímu úřadu.

„Každý musí zvážit své aktuální finanční možnosti,“ řekl Hašek s tím, že nechce předjímat. Každý kraj se podle něj do 21. června vyjádří a má se rozhodnout sám.

Podle Haška mají kraje na výběr dva postupy. Buď budou hradit poplatky ve všech zdravotnických zařízeních, nebo nebudou poplatky hradit vůbec.

Evropská komise oznámila, že považuje proplácení zdravotnických poplatků kraji v České republice za diskriminační.

Podle EK by kraje buď měly proplácet poplatky všem, anebo nikomu, jinak jde o nepovolenou veřejnou podporu. Na úhradu poplatků všem ale kraje nemají. Pokud nyní přestanou poplatky ve svých zařízeních za lidi hradit, padne námitka o nedovolené veřejné podpoře a EK by ani nemusela zahájit správní řízení.

"Není důvod poplatky hradit. Slíbili jsme, že když v parlamentních volbách uspějeme tak, abychom sestavovali vládu, že poplatky zrušíme. To se nestalo," uvedl místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach.

John: V USA by hejtmany žalovali

Podle lídra ODS Petra Nečase neměly být nikdy ze strany krajů poplatky propláceny. „Je to evidentní, jsou dnes na to rozhodnutí i příslušných soudů, je tady stanovisko ministerstva vnitra, které zablokoval soc. dem. ministr pan Pecina. Je tady rozhodnutí Evropské komise o nedovolené veřejné podpoře. Tady se jednoznačně ukázalo, že to byl nezákonný krok v rozporu s legislativou ČR,“ řekl v pátek Nečas novinářům.

Předseda Věcí veřejných VVV) Radek John uvedl, že v některých krajích se poplatky proplácely z peněz určených na opravy silnic. Pokud by se tak podle něj stalo v USA, hejtmani by čelili žalobám.

„Ve Spojených státech každý, komu se rozbilo auto díky špatnému stavu silnic, by žaloval hejtmany, kteří vzali peníze na opravy silnic a způsobili lidem velké ekonomické škody kvůli demonstraci, že proplácejí třicetikorunový poplatek. Nejsme ve Spojených státech, hejtmani budou zřejmě zachráněni,“ glosoval John.

ČSSD má díky poplatkům 13 hejtmanů

Hejtmani ČSSD, kteří mají pod správou všechny kraje, spoléhali na vítězství levice ve volbách, v jehož důsledku by byly zdravotnické poplatky plošně zrušeny, a rozpočty krajů už nepočítaly s dalším proplácením po volbách.

Hit sociálně demokratické kampaně z podzimu roku 2008 slibující právě proplácení regulačních poplatků z kapes daňových poplatníků vynesl ČSSD hejtmanská křesla ve všech krajích.

Třicetikorunové poplatky za návštěvu u lékaře a položku na receptu, které zavedla vláda Mirka Topolánka, vzbudily hned zpočátku emoce. S odkazem na článek ústavy, podle nějž má každý právo na bezplatnou péči, se jimi zabýval i Ústavní soud. O jejich právoplatnosti rozhodl těsnou většinou.

Proti zdravotnickým poplatkům brojila od počátku opozice, zejména pak šéf ČSSD Jiří Paroubek a zdravotnický expert soc. dem. David Rath.

Regulační poplatky od svého zavedení počátkem roku 2008 zaznamenaly mnohé změny. Zprvu se týkaly všech, ve finální verzi je platí pouze dospělí do věku 65 let. Kromě nich se poplatky nevztahují ani na těhotné ženy. Zavedeny byly také stropy, v jejichž rámci zaplatí pacient maximálně pět tisíc korun ročně.

Účelem poplatků bylo regulovat návštěvy u lékařů, aby pomoc vyhledávali pouze lidé, kteří ji skutečně potřebují a pojišťovny neplatily za nadbytečnou péči. Ušetřené peníze se podle pojišťoven investovaly do specializované léčby těžkých onemocnění. Počet léčených pacientů například s rakovinou v ČR údajně rapidně vzrostl. Podle Ratha jsou čísla smyšlená a lživá.

Historie regulačních poplatků ve zdravotnictví v datech
1. ledna 2008 - Lidé začali platit u lékaře a za položku na receptu 30 korun, za den v nemocnici 60 a za pohotovost 90 korun. Ochranný limit na výdaje činil 5000 korun. Regulační poplatky zavedla koalice ODS, KDU-ČSL a SZ.
28. května 2008 - Ústavní soud zamítl návrh ČSSD na zrušení zdravotnické části reformy veřejných financí včetně poplatků.
1. srpna 2008 - Byly zrušeny poplatky za pobyt novorozenců v porodnici. Od placení byli osvobozeni i dárci orgánů a lidé, kterým byla léčba soudně nařízena.
1. ledna 2009 - Středočeský kraj jako první začal hradit za lidi poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách. Od února se přidali v dalších krajích vedených ČSSD.
20. ledna 2009 - Grémium majitelů lékáren podalo první žalobu kvůli nevybírání regulačních poplatků v lékárnách v majetku Středočeského kraje.
1. dubna 2009 - U lékaře přestaly platit děti do 18 let (ostatní platby zůstaly zachovány). Dětem a seniorům nad 65 let se snížil limit z 5000 na 2500 korun, u seniorů zahrnul i doplatky na léčiva, 30 korun za položku na receptu je jen u léků s doplatkem nižším než 30 korun.
14. dubna 2009 - Krajské lékárny ve Středočeském kraji začaly po rozhodnutí soudu ze 7. dubna opět vybírat poplatky. Hrazení poplatků zakazovaly později soudy i lékárnám v nemocnicích dalších krajů.
23. dubna 2009 - První pokutu za nevybírání poplatků dostal Středočeský kraj. Pokuty od pojišťoven začaly dostávat i další nemocnice v krajích.
4. května 2009 - Středočeský kraj zavedl v krajských lékárnách slevové kupóny. Grémium majitelů lékáren později vyzvalo k podávání žalob na ochranu proti nekalé soutěži.
1. září 2009 - Karlovarský kraj začal proplácet jako první poplatky ze všech lékáren včetně soukromých.
1. června 2010 - Pardubický kraj oznámil, že nebude jako první z regionů v Česku od 2. června proplácet regulační poplatky za pacienty v krajských zdravotnických zařízeních.
2. června 2010 - Podle prvního místopředsedy Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže ÚOHSS) Hynka Broma považuje Evropská komise v neformálním stanovisku proplácení poplatků za diskriminační, může prý jít o nedovolenou veřejnou podporu.

Anketa

Mají kraje přestat proplácet zdravotnické poplatky?
Ano
96,3 %
Ne
3,7 %
Celkem hlasovalo 33221 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám