Hlavní obsah

Povodně způsobily v lesích škody kolem půl miliardy

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povodňová vlna přidělala velké starosti také státnímu podniku Lesy České republiky (LČR), které v rámci celého státu spravují téměř 20 tisíc kilometrů malých vodních toků, bystřin a vodních nádrží.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Již od neděle 16. května jsou v permanentní pohotovosti desítky zaměstnanců podniku v Moravskoslezském, Olomouckém a Zlínském kraji, kteří přímo v terénu nadále pracují na odstraňování nejvážnějších komplikací a vyčíslují škody, které povodně způsobily.

„Podle dosud zjištěných skutečností zasáhly současné povodně celkem 175 malých vodních toků ve správě LČR. Na většině vodních toků v zasaženém území byly vyhlášeny II. a III. stupně povodňové aktivity,“ uvedl mluvčí podniku Zbyněk Boublík.

Vyčíslování škod podle jeho informací probíhá průběžně v závislosti na postupném zpřístupňování jednotlivých postižených lokalit. Celkový souhrn škod na vodních tocích, lesních dopravních cestách a dalším majetku se k pátku pohybuje v částce kolem půl miliardy korun.

Negativně působil také silný vítr, jenž na podmáčených půdách způsobil polomy v objemu 368 tisíc metrů krychlových. Více než polovina stromů z tohoto objemu padla na Jesenicku.

„Přesto, že se jedná o relativně velký objem dříví, nebude s ohledem na současné omezení objemu plánovaných těžeb celkový roční objem těžby překročen. Zpracování kalamity proběhne tak, aby nedošlo ke kůrovcové kalamitě,“ dodal Boublík.

Veřejnost by měla omezit vstup do lesů

„V souvislosti s deštivým počasím je půda v lesních porostech podmáčená. Existuje proto zvýšené nebezpečí pádu stromů v lesích a také možné sesuvy půdy. Veřejnost by proto měla být více obezřetná a do lesů v tomto období vstup raději omezit. Zvýšené riziko pádu stromů či větví platí dnes ve většině lesních porostů v rámci republiky,“ varoval mluvčí.

Riziko pádu stromů lze očekávat i během příštích dnů. Situace se postupně začne zlepšovat, až začne půda vysychat, což ale může trvat i několik týdnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám