Hlavní obsah

Hejtmani: dohodu o poplatcích nejdříve předložíme vedení ČSSD

– Praha

Hejtmani za ČSSD chtějí dohodu, kterou uzavřeli o budoucnosti proplácení zdravotnických regulačních poplatků v krajských zařízeních, posvětit nejprve od předsednictva strany. Dohodu zveřejní až v pátek na odpolední tiskové konferenci. Po jednání šéfů krajů to řekl jihočeský hejtman Jiří Zimola. Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach v této souvislosti prohlásil, že by již kraje za lidi poplatky platit neměly.

Foto: Petr Horník, Právo

Jihomoravský hejtman Michal Hašek z ČSSD

Článek

"K rozhodnutí jsme dospěli, jde o politické rozhodnutí, které nejprve předložíme předsednictvu," uvedl Zimola.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha by kraje měly za pacienty regulační poplatky v krajských nemocnicích a lékárnách přestat hradit.

Škromach to řekl po ranním jednání grémia ČSSD, termín možného zrušení plateb neuvedl. Zdůraznil jen, že jde o jeho osobní názor.

"Není důvod poplatky hradit. Slíbili jsme, že když v parlamentních volbách uspějeme tak, abychom sestavovali vládu, že poplatky zrušíme. To se nestalo," uvedl Škromach.

Proplácení regulačních poplatků již v týdnu zastavil Pardubický kraj. [celá zpráva]

Evropská komise považuje proplácení zdravotnických poplatků kraji v České republice za diskriminační. Komise to konstatovala v neformálním rozhodnutí s tím, že kdyby došlo k formálnímu prošetřování, mohlo by být proplácení klasifikováno jako nedovolená veřejná podpora. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám