Hlavní obsah

Na dům ve Stříbře se sesunuly historické hradby

Právo, paš
Stříbro
Aktualizováno

Zřejmě podmáčení z vytrvalých dešťů je důvodem sesunutí patnáctimetrového úseku historických hradeb ve Stříbře. Sesuv v noci poznamenal rodinný dům, kde byla matka se dvěma dospívajícími dětmi. Nikomu se nic nestalo, teď prohlíží dům a zbylé hradby statik.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Hradby se sesunuly k rodinnému domu.

Článek

„Rodině jsme hned nabídli krizový byt, ten ale nevyužili,“ uvedl starosta Miroslav Nenutil. „Rozhodli se jít k příbuzným, nakonec ale zůstali v domě,“ dodal.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Dům prohlédne statik, rodina v něm ale zatím zůstala.

Domek má poškozený krov. „Statika zřejmě není porušena,“ uvedl starosta. Statik prohlédne i zbývající část hradeb. „Shodou okolností měl tento úsek projít v červenci opravou, právě proto, že hradby byly ve špatném stavu,“ dodal starosta.

Hradby z kamení a hlíny se sesunuly zřejmě postupně. Obyvatelé pocítili nejprve velikou ránu, pak se daly do pohybu zeď a sádrokarton na stropě v podkroví. Sutiny zhruba pět metrů vysoké zdi se svezly až ke vchodu na boku domu.

Uvnitř byla tou dobou majitelka se 17letou dcerou a sedmiletým vnukem.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Hradby se sesunuly k rodinnému domu.

V zadní části zcela zasypaný domek má silně poškozenou střechu a podkroví, kameny se dovnitř nedostaly jen díky upevněným plachtám. „V přízemí prý být můžeme,“ dodala Junkerová s tím, že město přislíbilo opravu na vlastní náklady.

Domek je nedávno plně zrenovovaný, střecha je zhruba dva roky stará a fasáda o něco mladší. „Když si vzpomenu, jak jsme se tu nadřeli,“ dodala dcera Silvie. O část majetku, skleník na zahrádce, přišli i sousedé z domu nad padlou hradbou.

O sutiny se postará mariánskolázeňská firma. „Odhaduji že je to na 30 kubíků, to jsou tak dvě nákladní auta,“ uvedl její zástupce Petr Stránský.

Jen o kousek výš je budova základní umělecké školy, její pozemek těsně sousedí s odtrženou padlou zdí. Hradba pod školou je podle slov ředitele Františka Kratochvíla zpevněná. „Opravovala se v 80. letech minulého století,“ dodal.

Foto: Jindra Pašková, Právo

Kamení z hradeb poničilo krov střechy domu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám