Hlavní obsah

Lékaři zachránili ženě život unikátní výměnou srdeční chlopně

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třinec

Do análů českého lékařství se zapsali ve čtvrtek kardiologové Nemocnice Podlesí v Třinci. Jako první v Česku totiž nahradili opotřebovanou umělou chlopeň novou chlopní bez potřeby složité operace. Při zákroku nazvaném „chlopeň do chlopně“ jim asistoval francouzský kardiolog Jean Claude Laborde.

Článek

Unikátní zákrok lékaři provedli důchodkyni, které před osmi lety voperovali umělou srdeční chlopeň. Novou chlopeň jí do srdce zavedli pomocí katetru, a zachránili jí tak život.

K zákroku se lékaři rozhodli, protože původní umělá srdeční chlopeň ženy vlivem namáhání přestávala plnit svou úlohu. „Pacientka tak nejenže získala už druhou umělou chlopeň, ale nemusela v pokročilém věku podstoupit opakovanou, velmi rizikovou operaci,“ vysvětlila Hana Szotkowská, mluvčí holdingu AGEL, do nějž nemocnice Podlesí patří.

Podle třineckých kardiologů se dosud katetrizační, nechirurgické výměny chlopní omezovaly pouze na pacienty, kteří měli nemocnou vlastní chlopeň. Výjimečnost včera provedeného zákroku je v tom, že lékaři použili tuto metodu u ženy, která již jednu srdeční operaci absolvovala.

„Takto léčených nemocných na celém světě je pouze několik desítek, v České republice až do dnešního dne ani jeden,“ upozornil ve čtvrtek primář Kardiologického oddělení Nemocnice Podlesí Marian Branny.

Právě on unikátní zákrok vedl. „Zákrok začal v osm ráno, skončil po třech a půl hodinách a podílelo se na něm pět lékařů,“ upřesnila mluvčí Szotkowská. Dodala, že při zákroku nedošlo k žádným komplikacím.

„Pacientka je ve stabilizovaném stavu, nejkritičtějších pro ni bude několik následujících dní. Její srdíčko zákrok vydrželo bez problémů, věřím, že bude v pořádku,“ sdělila.

Reklama

Výběr článků

Načítám