Hlavní obsah

Kongres ODS bude volit nové vedení 19. až 20. června

Novinky, jim

Kongres občanských demokratů se bude konat o víkendu 19. a 20. června v hotelu Clarion v pražských Vysočanech. Informoval o tom v úterý mluvčí ODS Martin Kupka. Občanští demokraté si zde zvolí nové vedení, jako jediný kandidát se bude o post předsedy ucházet Petr Nečas.

Kongres ODS bude 19. a 20. červnaVideo: Stream.cz

 
Článek

„V sobotu 19. června proběhne velmi rozsáhlá politická diskuse, která se bude týkat analýzy výsledků voleb, ale také analýzy uvnitř ODS a názor ODS na řešení této situace,“ uvedl v tiskové zprávě Kupka.

Na druhý den v neděli si pak delegáti nejvyššího orgánu občanských demokratů vyberou v tajné volbě nového předsedu, prvního místopředsedu a další tři místopředsedy.

„Na tomto kongresu se budu ucházet o pozici předsedy ODS,“ prohlásil ve středu místopředseda ODS Petr Nečas. Občanští demokraté už po volbách ohlásili, že Nečas bude jediným kandidátem na šéfa strany.

Pevně věřím, že kongres rozhodne moudře a zvolí takové vedení, kterým dáme najevo, že jsme vyslechli hlasy voličů.
Petr Nečas

O kandidatuře na post místopředsedkyně uvažuje volební lídr Vysočiny Miroslava Němcová, která v minulém volebním období zstávala funkci první místopředsedkyně Sněmovny. Uvedla to v úterý na rádiu Impuls. Němcová se v roce 2002 ucházela o post šéfky, ale neuspěla proti Mirku Topolánkovi, následně byla zvolena místopředsedkyní. Během Topolánkova předsednictví funkci neobhájila, proslula jako kritička tehdejšího vedení.

V neděli by pak mělo dojít i na volby ostatních stranických orgánů jako výkonné rady nebo smírčího výboru.

„V žádném případě nebudu vydávat nějaké seznamy žádoucích nebo nežádoucích osob, to by bylo kontraproduktivní. Pevně věřím, že kongres rozhodne moudře a zvolí takové vedení, kterým dáme najevo, že jsme vyslechli hlasy voličů,“ dodal Nečas.

Lídr ODS, který přivedl stranu po volbách opět do hry o pravicovou vládu, již dříve ohlásil, že je třeba zareagovat na postoj voličů. ODS měla letos nejnižší volební zisk v novodobé historii, což Nečas interpretoval jako žádost změny.

Reklama

Výběr článků

Načítám