Hlavní obsah

ODS a ČSSD se shodly, že vládní spolupráce není možná

– Praha
Právo, jov

Lídr ODS Petr Nečas jednal v pondělí odpoledne s prvním místopředsedou ČSSD Bohuslavem Sobotkou. Oba politici se shodli, že spolupráce obou stran je kvůli programovým rozdílům vyloučená. Dohodli se ale, že se budou snažit, aby ustavující schůze nové Sněmovny proběhla hladce. Sobotka přitom trvá na tom, že by měl dostat jako první šanci sestavit kabinet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídr ODS Petr Nečas (vlevo) a místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Článek

Po zhruba 45 minutách jednání Sobotka uvedl, že programové rozdíly mezi ODS a ČSSD jsou zásadní, a vládní spolupráce tak není možná. „Konstatovali jsme, že jsou rozdíly poměrně zásadní,“ řekl Sobotka. „Exekutivní spolupráce není možná,“ dodal.

Podle Nečase si potvrdili programový nesoulad. Shoda ale panovala na tom, že je třeba zajistit hladký průběh ustavující schůze Sněmovny, kdy se volí její orgány.

„Naším společným zájmem je hladký průběh prvních schůzí Poslanecké sněmovny,“ prohlásil lídr ODS s tím, že není možné, aby ustavující schůze dolní komory trvala měsíce jako v roce 2006.

Sobotka chce jednat i s VV, TOP 09 a komunisty

ODS přitom prosazuje, aby už ve vedení Sněmovny nebyli komunisté. Nyní je místopředsedou dolní komory šéf KSČM Vojtěch Filip. Sobotka naopak prohlásil, že budou chtít, aby byl při obsazování orgánů Sněmovny dodržen princip poměrného zastoupení.

První místopředseda ČSSD také tvrdil, že jeho strana v tuto chvíli neřeší požadavek na obsazení křesla šéfa předsedy dolní komory. Nečas připustil, že by soc. dem. měla mít ve vedení Sněmovny zastoupení, nespecifikoval ale, zda by mělo jít právě o předsednické křeslo.

Sobotka se také nevzdává pokusu o sestavení vlády. Míní, že by měl prezident dát první šanci vítězné straně, tedy ČSSD. První místopředseda soc. dem. navíc uvedl, že má v plánu jednání o programových otázkách se zástupci TOP 09 a Věcí veřejných (VV). Sejde se i s komunisty.

Tlak na prezidenta není na místě

Nečas prohlásil, že budou respektovat vůli prezidenta. „Samozřejmě že jedna věc je formální dodržování nějakého nepsaného pravidla, protože ono není uvedeno v žádném zákoně a v žádné ústavě. Druhá věc je zhodnocení toho, který projekt je případně životaschopný a který není,“ řekl s tím, že rozhodne prezident.

Nečas odmítl, aby byl na hlavu státu vytvářen nějaký tlak. Lídr ODS v pondělí oznámil, že plánují trojstrannou schůzku se zástupci TOP 09 a VV, kde by měla pokročit jednání o sestavení koalice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám