Hlavní obsah

Je pravděpodobné, že ČSSD skončí v opozici, míní Sobotka

Právo, Jan Rovenský

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka, jemuž po oznámení rezignace předal pravomoci šéfa soc. dem. Jiří Paroubek, v neděli v rozhovoru pro Právo řekl, že jako pravděpodobnější se mu jeví varianta odchodu ČSSD do opozice, prvního pokusu sestavit vládu se však nevzdá. Jako nejsilnější strana si však chce soc. dem. zajistit klíčové posty v nové Sněmovně.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Bohuslav Sobotka povede povolební vyjednávání za ČSSD.

Článek

Když odstoupil předseda ODS Mirek Topolánek, tak se volebním lídrem stal Petr Nečas. Nezažíváte tak trochu vlastní oranžové déja vu?

Pokud ano, tak bych se vrátil do roku 2005, kdy na post předsedy rezignoval Stanislav Gross. Tehdy jsem vykonával funkci statutárního místopředsedy, než byl na sjezdu zvolen právě Jiří Paroubek. Na druhou stranu to ukazuje, že v politice nikdy nevíte, co bude druhý den, a musíte se připravit na všechno.

Jak hodnotíte rezignaci Jiřího Paroubka s denním odstupem?

Osobně to nesu velmi těžce, přál jsem si, aby se stal předsedou vlády. Také jsem občany přesvědčoval, aby zvolili soc. dem., protože jinak to pro lidi s nízkými a středními příjmy nebude vypadat dobře.

Volební výsledek je pro mě velké zklamání, stejně tak mě zaskočilo rychlé rozhodnutí Jiřího Paroubka. Sice vyhrál výrazně v Ústeckém kraji, ale celostátní výsledek zůstal daleko za našimi očekáváními. Jsem ale vděčný více než 1,1 miliónu voličů, kteří nám hlas dali navzdory masivní kampani, která byla proti nám vedena. ODS rezignovala na svůj výsledek a soustředila se jenom na to, aby odradila voliče soc. dem.

Také téměř půl miliónu lidí místo vás volilo někoho jiného. Hledáte příčiny i u sebe?

Určitě musíme hledat příčiny u sebe. Navíc politická scéna je v pohybu a teď se to jasně projevilo v tom, jak lidé uvěřili mlhavým příslibům nových politických stran tvořených starými tvářemi. Ale i v tom, jak lidé využili možnost preferenčních hlasů. To je zajímavý fenomén, který dramaticky ovlivnil kandidátky.

Z té druhé věci mám radost, z té první obavy - řada voličů totiž bude zklamána až zjistí, koho v podobě Věcí veřejných a TOP 09 poslali do Sněmovny a pokud to dopadne úplně nejhůř i do příští pravicové vlády.

Určitě máme velké rezervy, propadlo skoro 450 tisíc hlasů. Získal je Miloš Zeman, ačkoli sliboval, že nepropadne, a hlasy získala i paní Bobošíková. Propadly ale i hlasy pro KDU-ČSL a to do budoucna vytváří pro soc. dem. poměrně velký a zajímavý potenciál, jenž se pohybuje mezi 500-750 tisíci hlasy.

Očekáváte od prezidenta první pokus sestavit vládu. Říkal jste, že to vidíte skepticky. Budete o to vůbec usilovat?

ČSSD se s klidným svědomím může rozhodnout pro odchod do opozice jen tehdy, pokud využije tento první pokus a vynasnaží se uplatnit svůj volební program v rámci nějaké formy vládní koalice. Je to velmi důležité pro politickou kulturu.

Vzhledem k obtížné hospodářské situaci je dobré rychle sestavit rozpočet. Také bychom pospíchali, kdybychom měli větší koaliční potenciál. Myslím si, že lhůta nemusí být nijak dlouhá, máme čas, než se ustaví vedení Sněmovny. V rámci této lhůty bychom rádi jednali se všemi stranami a předložili jim naše programové priority.

Změnily se nějak?

Máme jich pět. Rozpočtové škrty nesmí narušit sociální soudržnost a poškodit rodiny s dětmi a seniory, musí být zachována ochrana zaměstnanců a obnovena výplata nemocenské v prvních třech dnech, usilujeme o zrušení poplatků ve zdravotnictví, byli bychom velmi rádi, kdyby se prosadila daňová progrese a poslední podmínka jsou opatření vedoucí k podpoře hospodářského růstu a snížení nezaměstnanosti.

Co se týče mimořádného důchodu, je to věc, o které lze debatovat v souvislosti s valorizací důchodů v příštích letech. Pravděpodobnější je ale varianta, že ČSSD bude v nejbližším období opoziční strana.

V případě, že se ČSSD nepodaří vytvořit vládu, budete usilovat o klíčové funkce ve Sněmovně, například o post předsedy?

Pokud budeme v opozici, určitě budeme jako nejsilnější strana usilovat o co nejsilnější zastoupení ve Sněmovně i ve výborech, zejména v těch s kontrolní pravomocí, které by logicky měly patřit opozici. Nechci ale dávat žádné konkrétní personální požadavky, abychom jednání a priori nekomplikovali. Při jednáních s ostatními stranami tento týden bychom rádi dohodli mechanismus vyjednávání o ustavující schůzi, aby nedošlo k zablokování Sněmovny.

Jak bude vypadat vyjednávací tým soc. dem.?

Budeme ho definovat brzy. Číslo tři je logické číslo, ale možná týmů bude několik, jelikož budeme muset vyjednávat paralelně i rozložení sil ve Sněmovně.

Jak dlouho budete vykonávat funkci předsedy?

Do zvolení příštího předsedy. Nyní analyzujeme stanovy. Je třeba co nejvíce stabilizovat vedení, jsou před námi volby do zastupitelstev a třetiny Senátu. Primárně se musíme soustředit na úspěch těchto volbách. Potvrzení mandátu či volba nového vedení může být součástí této strategie, podmínkou je, aby to vedlo k většímu sjednocení strany. Tomu chci podřídit i veškeré své osobní ambice v příštích měsících. Je zapotřebí, aby vedení strany v horizontu týdne 14 dní řeklo návrh dalšího postupu.

Mluvil jste o změnách v týmu ČSSD. V čem by to mělo být?

Není to ani o odchodech, ale spíš o jeho posílení. Potřebujeme integrovat nové lidi a abychom dostatečně dlouho před sjezdem, zatím platí řádný termín, vyvolali soutěž mezi možnými kandidátkami na místopředsedkyni soc. dem. Pokud skončíme v opozici, tak určitě půjde o roli stínové vlády a o tom, jak se případně obmění. Jde také o to, abychom zahájili programovou debatu v soc. dem. Podíváme se na slabá místa a budeme se snažit je posílit. Už teď víme, že máme obrovské rezervy u nejmladší generace.

Co říkáte na to, že šéf Asociace krajů ČR Michal Hašek zvažuje kandidaturu na předsedu? Vidíte v něm konkurenta?

Ne, jsme přátelé. Budeme společně hledat řešení, které soc. dem. posílí a ne rozdělí. Jestli bude více kandidátů, tak se s tím vypořádáme demokraticky, tajnou volbou.

Reklama

Výběr článků

Načítám